Актуальна ситуація на нафторинку

31 березня закінчився термін угоди про скорочення світових поставок нафти (так званої ОПЕК+), що зняло обмеження на видобуток із членів ОПЕК, Росії та інших виробників. Станом на 1 квітня СА збільшила поставки сирої нафти на ринок до 12 млн барелів. Про це повідомляє ZN,UA.

СА збільшила поставки сирої нафти

Експортувати Саудівська Аравія планує до 10 млн барелів нафти на добу. Водночас попит на продукт різко скоротився через обмежувальні заходи, пов’язані з пандемією COVID-19. Країна не надає інформації щодо того, скільки нафти буде направлено в сховища за таких умов.

6 березня відбулися перемовини між країнами, які раніше підписали угоду. Продовжити його дію не вдалося: СА вимагала зменшити ліміт на видобуток, Росія була готова зберігати такий рівень видобутку лише 3 місяці.

Результат

Зростання пропозиції та різкий спад попиту призвели до обвалу цін на нафту. Замість того, щоб сповільнити виробництво продукту для зупинки зниження ціни, нафтові гіганти почали нарощувати виробництво, зокрема СА збільшила поставки сирої нафти. Таким чином ціна на російську нафту впала до мінімального рівня 1999 року, на нафту США — до мінімального рівня 2002 року. 1 квітня компанія Whiting Petroleum Corp (видобуває сланцеву нафту) оголосила про банкрутство. Уряд США дозволив заповнювати державні сховища, щоби підтримати нафтовидобувні компанії. Компанії можуть не продавати зараз нафту владі, а реалізувати її пізніше за вищими цінами на світовому ринку.

Редакційна команда MIZEZ

asdf