Оптові ціни на картоплю в Україні піднялися до 8-10 грн/кг

«Передумов для зростання цін на картоплю в поточному сезоні немає» — так висловлювалися експерти та власники фермерських господарств ще на початку року. Що трапилося та чому ціни на картоплю збільшилися в середньому на 43% за останні декілька тижнів? Читайте у нашому матеріалі.

Попри гарний торішній урожай та збільшення імпорту картоплі з Білорусі та РФ у 2019 році до рекордних 250 тисяч тонн, гуртові ціни на картоплю за останні тижні піднялися до 8-10 грн/кг. Нерегулярність поставок однієї з найпоширеніших сільськогосподарських культур пов’язують із санітарно-епідеміологічною ситуацією в країні та оголошенням карантину. Через скорочення запасів картоплі в роздрібних мережах та ускладнену логістику в західних областях фермери вимушені підвищувати ціну на картоплю. 

Насправді ж ціни на коренеплід зазнають змін щороку. На думку директора «Агріко Україна» Миколи Гордійчука, ціноутворення на картоплю в Україні залежить від декількох факторів, зокрема від погоди та змін клімату. «Якщо буде засуха та не вистачатиме вологи — це неодмінно вплине на врожайність й ціну відповідно», — зазначає Гордійчук. Також, на думку фахівця, вартість картоплі залежить і від залишків попереднього сезону.

Директор ТОВ «Олександр А. Синенко» О. Синенко також поділився своїми міркуваннями щодо ситуації, яка сьогодні склалася на ринку. Один з найвідоміших картоплярів та один з найбільших експортерів картоплі в Україні стверджує, що головною причиною нестабільної ціни на бульбу часто є постійні зміни курсу іноземної валюти.

«Добрива, усі засоби та препарати — усе це залежить, перш за все, від курсу», — зазначає фахівець. А через інфляцію та постійне гойдання курсу виникає інша проблема — відсутність кваліфікованих спеціалістів та можливості платити їм гідну заробітну плату.

Навіть попри те, що зараз ціни на картоплю в Україні вже майже на 50% вищі, ніж в аналогічний період минулого року, експерти переконані, що до осені цього року ситуація стабілізується. Такої думки дотримуються і представники оптових компаній — вони сподіваються, що після покращення ситуації з логістикою в західних областях, ціни на картоплю знизяться до звичного рівня.

Однак, прогнози українських виробників не такі оптимістичні. За їх словами, запаси якісної картоплі поступово закінчуються, а тому і попит на найпоширенішу сільськогосподарську культуру буде тільки зростати. Через це, звичайно, буде підвищуватися і ціна.

Ми вже можемо спостерігати за тим, як дрібне фермерство відмовляється від вирощування картоплі. Загрозливі кризові явища, нестабільний курс іноземної валюти, а віднедавна і негативні наслідки пандемії коронавірусу для аграрних компаній — усе це, звісно, призводить до кризи картоплярства в Україні.

Зазначимо, що експерти проекту EastFruit прогнозували, що завдяки теплій зимі та сонячному початку весни рання картопля може дозріти вже у квітні, що на 15-20 днів раніше, ніж зазвичай. Тобто вже в кінці квітня на ринку може з’явитися рання картопля українського виробництва.

asdf