Україна може втратити теплиці через карантинні обмеження

Через обмежувальні заходи, пов'язані з коронавірусом, Україна може втратити теплиці. Малі та середні господарства, які працюють у цій галузі, можуть повністю зникнути, якщо держава не надасть їм підтримки.  

Загрозлива ситуація

90% своєї продукції тепличні господарства реалізовували саме через гуртові ринки, які нині зачинені через карантин. Замінити цей канал збуту неможливо, а продукція має короткий термін реалізації. Її не можна зберігати так само довго, як, наприклад, зерно. Переробити ранні тепличні овочі та салати також немає можливості через відсутність потужностей для такої роботи.

Можливі способи вирішення ситуації

Допомогти господарствам працювати далі міг би орган, який би відстоював інтереси тепличної галузі в Україні. Але з цим є проблеми раніше були спроби створення такого органу, але все марно. Офіційного представника “тепличників”, який би міг обговорювати питання з урядом на конференціях та нарадах, до сих пір немає. Результат їх проблема не вирішується.

Допомогти галузі могло б і місцеве самоврядування, відкривши ринки. Але чиновники не йдуть на такий компроміс через те, що побоюються погіршення епідеміологічної ситуації.

Експерти зазначають, що галузі можуть допомогти такі рішення:

  1. Об’єднання (для створення офіційного органу-представника).
  2. Перемовини з місцевою владою.

Вихід із ситуації необхідно шукати якомога скоріше, щоб не втратити бізнес.

Редакційна команда MIZEZ

asdf