Вигідне вирощування зелені та розсади

В Одеській області фермерське господарство вже понад 20 років успішно займається вирощуванням зелені та розсади. Про це пише «АгроЮг».

Вигідне вирощування зелені та розсади Mizez

Віталій Білан вирощує свіжі салати і зелені культури, квіти, фрукти, касетну розсаду овочевих культур та інше. Підприємець відкритий до всього нового і з радістю експериментує. Віталій Білан розповів, що розпочинав справу з невеликої теплиці. У 2001 році вони разом із дружиною орендували ділянку площею 78 га, на якій працюють досі.

Спочатку займалися вирощування лише касетної розсади для себе та невеликих підприємств. Сьогодні ж вирощують для великих виробників томатів 1,5-2 млн штук касетної розсади. Усе насіння перевіряють у лабораторії, продукція сертифікована. Фермер підкреслив, що справа дуже відповідальна.

Секрет успіху, на думку Віталія Білана, простий: кожен підприємець на ринку повинен бути присутній цілодобово весь рік. Працювати необхідно постійно, підбирати гарні кадри та вчасно платити податки. Фермер на своєму прикладі показує, чого можна досягти чесною працею.

Додаткові напрями діяльності, крім вирощування зелені та розсади

Віталій Білан розповів, що постійно ставить перед собою нові цілі та виклики. Крім основного напряму діяльності, підприємець багато експериментує, включаючись у більш складні технологічні процеси.

У господарстві є 1 га закритого ґрунту. Там вирощують зелень, салати, а ще унікальні квіти й пряні трави. На відкритому ґрунті так само вирощують різні рослини: салати, приблизно 5 га зелені (петрушка, кріп, шпинат та інше). Та крім цього, у господарстві ростуть фруктові дерева (персики, нектарини, черешні, алича) та суниця. Підприємство бере участь у програмі «Агротури», знайомлячи дітей із діяльністю сільського господарства. 

Зараз фермер зайнявся вирощуванням органічної продукції. Виділені під це землі поки що очищуються від багаторічних бур’янів. Також там не вносять тяжкі гербіциди й фунгіциди, як цього вимагають норми ЄС. 

Додатковим напрямом діяльності господарства уже другий рік є виробництво ефіроолійних трав. Віталій Білан зауважив, що на господарстві визначають, які напрями можна пов’язати технологічно, приділяючи кожному достатньо уваги, та розпочинають роботу.

Редакційна команда MIZEZ

asdf