Вінницькі аграрії витратять на посівну на 15% більше, ніж торік

Сезон польових робіт у розпалі. Вінницькі аграрії повністю забезпечені технікою, паливом та насінням, тому проблем із виконанням робіт наразі немає.

Вінницькі аграрії

Збільшилась вартість посівної

Через світову кризу та підвищення цін аграрії в цьому році витратять на посівну на 10-15% більше, ніж у минулому. Пом’якшує ситуацію зниження цін на пальне, зокрема на дизпаливо. Але вартість насіння та засобів захисту для рослин відчутно зросла.

Микола Ткачук, директор департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА, говорить:

«У відсотковому відношенні частка засобів захисту для рослин, яку привозять з Китаю, становить 50% усього обігу українських сільгоспвиробників. Тому проблеми з логістикою та коливання курсу долара звичайно ж вплинули на кінцеву вартість продуктів». 

Насіння вітчизняної селекції додало в ціні на 15%, це ж стосується й імпортного матеріалу.

Актуальна ситуація з посівною на Вінниччині

Наразі місцеві аграрії вже посіяли 83 тисячі га ярих зернових і зернобобових культур. Це складає 86% від прогнозованого об’єму.

Зараз господарства займаються посівом кукурудзи, соняшника, буряків і зберігають високий темп проведення робіт. Такий поспіх пов'язаний з тим, що фермери хочуть встигнути до моменту закінчення продуктивної вологи в ґрунті. 

Редакційна команда MIZEZ

asdf