5 тонн щороку — на Вінниччині фермер вирощує креветок

Про справу підприємця, який створив та вдало підтримує ферму з вирощування креветок, розповів «Агробізнес Сьогодні».

Петро Гижко вирощує креветок у закритому приміщенні. Допомагають інвестори з Латвії: у справу вклали 150 млн грн. Мальків замовляють із Малайзії, а покупцями креветок є місцеві ресторани.

Технологія

Для води закупляють сертифіковану морську сіль із Німеччини. Воду набирають із-під крана, перед заселенням креветок її 2 тижні продувають. У басейни з креветками постійно подають кисень, тому що в цих ракоподібних велика щільність. Хлор за таких умов при температурі 29–30°С за кілька годин випаровується. Обігрівають приміщення пелетами, для електроенергії використовують спеціальні дизелі.

Корм для креветок

Поки що виробництво власних кормів налагоджують. Прагнуть створити корм, що повністю забезпечуватиме потреби, креветка буде гарно рости й набиратиме вагу. Всі необхідні для виготовлення кормів компоненти є в Україні: риб’ячий жир, крохмаль (який саме немає значення), білки, вуглеводи. Експериментально фермер зараз підбирає корм, який креветка найкраще буде споживати.

За рік Петро Гижко налагодив майже всі процеси у вирощуванні креветок та їх збуті. Готову продукцію він заморожує і продає невеликими партіями.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf