Гаряче

Вінницький фермер має найбільшу в світі колекцію сортів шовковиці

Фермер із Вінниччини зібрав найбільшу колекцію сортів шовковиці – він має екземпляри із усіх континентів. В’ячеслав Францішик має дві ділянки, де вирощує плодово-ягідні культури, і чимала частина його угідь відведені саме під шовковичні дерева.

Вінницький фермер має найбільшу в світі колекцію сортів шовковиці Mizez

Колекція постійно поповнюється

Фермер у своєму розпліднику вже має сорти малини із Японії, ягоди гожді із Китаю та Тибету, інжир, глід. Також він має чималу колекцію плодово-ягідних культур із різних куточків України. Щороку до цієї колекції додаються нові сорти. А ось найбільшою є зібрання шовковиці. В’ячеслав стверджує, що його колекція є однією із найбільших в світі.

Серед шовковичних дерев є ті, які коштують 1 тисячу доларів, а то й більше. Саджанці фермер бере у таких же захоплених садівництвом людей. Саме від них він отримує саджанці або насіння. Вся колекція шовковичних дерев почалася із сортів української селекціонерки Бабаєвої. Після цього фермер почав збирати саджанці із різних країн світу. Є навіть екземпляри із Нової Зеландії – вони зараз ростуть у горщиках, адже погода дуже холодна для них. У планах – поступова адаптація рослин до місцевого клімату.

Варто відзначити, що сорт шовковиці із Нової Зеландії дає одні із найбільш смачних плодів. При цьому, вони мають невеликий розмір – якщо порівнювати із українськими сортами.

Добре прижилися на ділянці й сорти китайської шовковиці – вони не мають насіння, тому добре підходять для сушіння. Є у саду В’ячеслава й екзотичне «полуничне дерево» - це теж сорт шовковиці із Китаю. Плоди дійсно схожі на полуницю та мають добрі смакові властивості.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

теги :

Схожі статті по темі:

asdf