Чому з виробництвом насіння в Україні не все так просто?

Бізнес із виробництва насіння може принести чималі прибутки. Порівняйте самі: тонна насіння пшениці коштує так само як і 5–10 тонн товарної. Якщо ж вам пощастило продати насіння, наприклад, кукурудзи за кордон, ви можете за отримані гроші придбати понад 50 тонн цієї товарної культури. Про це повідомляє Олександр Захарчук, завідувач відділом інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення “Інституту аграрної економіки”.

Але в Україні є чимало підводних каменів, з якими стикаються ті, хто планує вирощувати сільгоспкультури задля насіння. 

Чому з виробництвом насіння в Україні не все так просто? | MIZEZ

Як влаштоване насіннєве виробництво?

Ні для кого не секрет, що ефективність розвитку країни на світовому насіннєвому ринку демонструє співвідношення обсягів експорту та імпорту. Зараз жодна країна не забезпечує саму себе насінням повністю, при цьому зберігаючи виробництво певної кількості ексклюзивних сортів і гібридів. Найбільші експортери є водночас і провідними імпортерами насіння, підкреслює Олександр Захарчук.

Найпотужнішим світовим виробником насіння зараз визнано Нідерланди: країна експортує насіння на $2040 млн, з яких левову частку ($1622 млн) складає насіння овочів.  

Яка ситуація з експортом насіння в Україні?

Якщо казати про Україну, то вона знаходиться на дев’ятій сходинці у десятці найпотужніших агровиробників світу, щорічно імпортуючи величезні обсяги насіння для потреб сільськогосподарської галузі. Чому ж тоді наша країна, маючи хороший потенціал, не належить до провідних виробників насіння й експортує цю продукцію на скромні $14 млн?

У тому, щоб Україна повноцінно вийшла на міжнародний ринок як експортер насіння, мають бути зацікавлені всі учасники насіннєвого ринку (виробники, селекціонери, маркетологи) і — сама держава. Слід покращити якість самого насіння, не допускати появи на ринку фальсифікованої продукції, а для підтримки вітчизняних селекціонерів сплачувати селекційні та ліцензійні платежі. 

Тоді українське насіння будуть охоче використовувати українські аграрії, а також ним зацікавляться інші країни. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf