Експорт насіння не повинен постраждати

Щоб українські аграрії не зазнали збитків внаслідок пандемії коронавірусу та введення жорсткого карантину, треба зберегти постачання насіння протягом посівної на належному рівні. 

Про це пише онлайн-видання "АгроЮг".

Чому не “своє, рідне”, а експортоване?

Українська насіннєва галузь зараз не має належної підтримки від держави, а насіннєвий матеріал не витримує конкуренції з імпортним. З цієї причини наші аграрії дуже залежать від постачань насіння з-за кордону.

 

Найбільший обсяг експортного насіння доставляється в Україну в першому кварталі року — перед початком посівної кампанії та під час її проведення. Левову частку всього зарубіжного посівного матеріалу складає насіння соняшнику, кукурудзи, ріпаку та гібридів цукрового буряку. 

Під час карантину, який за строками співпав із гарячим періодом в агросфері, обов’язково слід захистити режим вільної торгівлі насінням і забезпечити всі умови для того, щоб Україна реалізувала свої міжнародні зобов’язання. Постачання насіння протягом посівної у 2020 році повинно бути стабільним, інакше восени можуть бути проблеми з продовольством.

Тут принагідно згадати досвід інших країн. Наприклад, в Італії, яка живе в режимі жорсткого карантину, зараз скасували всі обмеження на експорт насіння. Це означає, що Європейський Союз захищає схему вільної торгівлі між країнами.

Редакційна команда Mizez

Схожі статті по темі:

asdf