Якщо аграрії не дотримаються зобов’язань, трейдери припинять фінансування

Розвиток українського агросектору зараз багато в чому залежить від співробітництва між сільськогосподарськими виробниками та трейдерами. Але якщо фермери не будуть виконувати покладені на них зобов’язання за умовами контракту, то фінансування з боку трейдерів припиниться. А це загрожує падінням виробництва або його значним скороченням.

Актуальна ситуація

Українське зерно постачають мінімум до 100 країн світу. Це якісний та безпечний продукт, який відповідає усім міжнародним вимогам. У 2020 році наша країна отримає третій за розміром урожай, якщо порівнювати із усіма роками незалежності. Із 25 млн тонн пшениці тільки 4 піде на внутрішній ринок, інша частка – це експорт.

Але стрімке підвищення вартості зернових призводить до того, що деякі виробники не бажають виконувати договори, які були укладені раніше. Експерти розцінюють це як бажання нажитися на ситуації, яка склалася. Але невиконання контрактів буде мати наслідки – падіння виробництва. Пов’язане це з тим, що трейдери фінансують більше тридцяти відсотків посівних. Тобто, без експорту українські аграрії не впораються. А це призведе до скорочення виробництва або його різкого падіння.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf