Паливо із кукурудзи для літаків

По завершенню збирання врожаю цього літа на полях залишилися солома від кукурудзи. Такі відходи використовують для створення більш дешевого корму для тварин низького сорту, а також в якості добрива для грунту. Більше ці відходи ніде не застосовують.

Дослідники, що працюють в Університеті штату Вашингтон, запропонували раціональний спосіб використання залишків від кукурудзи. Важливо відзначити, що ця солома вважається необхідним продуктом лігніну. Це структурна молекула, яка знайшла своє застосування в сфері розробки реактивного палива.

Паливо із кукурудзи для літаків

Доцент кафедри інженерії біологічних систем WSU, Бін Ян, взяв участь в сучасному проекті, вартість якого становить 3,7 млн ​​доларів. Дані кошти були виділені Міністерством енергетики США (DOE). Завдання команди полягає в тому, щоб спланувати, розробити і протестувати новий пілотний реактор на основі лігніну.

Раніше Ян разом зі своїми колегами працював над створенням каталізатора, який використовувався для створення реактивного палива на основі лігніну. У складі такої речовини відзначають наявність циклічних вуглеводнів ‒ це молекули, які мають необхідні характеристики викиду. Таким чином, вдалося створити паливо, що в повній мірі відповідає екологічним нормам.

 Завдяки фінансуванню сучасного пілотного проекту, вчені змогли перейти з одного етапу на інший: з лабораторії на виробництво. Якщо все, що було заплановано, здійсниться, тоді вчені займуться будівництвом повнорозмірної демонстраційної установки.

Паливо із кукурудзи для літаків

Ян дотримується думки, що таким чином вдасться створити нове реактивне паливо, в складі якого відсутні ароматичні вуглеводні. В результаті даний продукт ‒ це мінімальний відсоток викидів з високими властивостями і характеристиками.

Незважаючи, що більше половини соломи від кукурудзи потрібно залишити на полі в якості органічної речовини для грунту, 30% вдасться зібрати, використовуючи при створенні нового біопалива.

Команда вчених разом з Яном планує також співпрацювати з комерційним партнером ‒ Advanced Refining Technology (ART). Разом їм вдасться розробити і протестувати високоякісний каталізатор. Таким чином, можна збільшити вихід і селективність, стосовно циклогексану та інших молекул.

Учасники команди активно працюють над розробкою відразу двох комерційних каталізаторів, оптимізують їх експлуатацію в реакторі безперервної дії, вирішують питання економічного і технічного потенціалу такого способу розробки. Крім того, їм вдасться грамотно оцінити відсоткове скорочення викидів парникових газів завдяки застосуванню нового виду реактивного палива.

Ян дотримується думки про те, що майбутнє сучасної авіації саме за стійкими видами палива. Якщо інвестиції будуть дійсно надходити, можна досягти високих економічних і екологічних вигод, а також створити абсолютно новий цінний продукт для сфери сільського господарства.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf