Перемога фермера в суді проти виробника пестицидів

Французький фермер подав позов до суду, звинувачуючи компанію-виробника Monsanto у своєму отруєнні гербіцидами. Ця справа розглядалася протягом 14 років. Громадский екологічний рух «Україна проти пестицидів» поділився зі своїми користувачами інформацією про те, що через тривалий час фермеру вдалося виграти справу. Дана публікація була розміщена на Facebook.

Поль Франсуа ‒ фермер, який отруївся випарами алахлору. Це гербіциди, які продаються під відомою назвою Lasso. У лікарню французький фермер потрапив вже у важкому стані. Протягом довгого часу він проходив курс лікування, але до сьогоднішнього дня відчуває наслідки отруєння цією хімією у вигляді неврологічних розладів.

Перемога фермера в суді проти виробника пестицидів

Поль отруївся ще навесні 2004 року, а починаючи з 2007 року, тривають судові розслідування. Фермер намагався довести провину компанії-виробника цих пестицидів, що спричинили серйозне отруєння. Але компанія відмовлялася визнавати свою провину у цій справі, тому на всі рішення суду на підтримку фермера, виробник подавав апеляції.

Однак 21 жовтня 2020 року справу нарешті було завершено завдяки винесеним рішенням Касаційного суду, який підтвердив рішення Апеляційного суду Ліона, прийняте в 2019 році. Судді відхилили вже дві апеляційні скарги, подані компанією Monsanto. Протягом всього судового розгляду суд 4 рази виносив своє рішення на користь французького фермера.

 Адвокат фермера ‒ Франсуа Лафорг, який займається рішення справ, пов'язаних з нанесенням шкоди навколишньому середовищу. Адвокат зазначив, що виробник відмовлявся від пред'явлених в його сторону звинувачень. У суді фермер звернув увагу на те, що на ємності з гербіцидом було відсутнє необхідне маркування, що свідчить про небезпеку даного продукту. Тому фермер не знав, як правильно поводитися з гербіцидом. Однак виробник не визнавав свою провину, вказуючи, що ні сам продукт, ні маркування на упаковці не мають яких-небудь дефектів, а фермер не міг вдихнути цей продукт. Тому ніякого факту отруєння бути не могло.

Рішення Касаційного суду дозволило фермеру отримати грошову компенсацію від компанії Monsanto, щоб покрити всі витрати, виділені на своє тривале лікування. Франсуа зажадав 1 млн євро. Адвокат зазначив, що це не дуже велика сума, яка не відображає всієї серйозності наслідків.

Перемога фермера в суді проти виробника пестицидів

Провина компанії-виробника доведена, але скоро відбудеться суд, який розгляне питання про грошову компенсацію. Фермер вірить в свою перемогу, хоча думає, що група компаній Bayer, в яку входить Monsanto, не погодиться з його вимогами. Незважаючи на це, він задовольняється тим, що вже отримав бажану перемогу в суді.

Вже досить багато країн відмовилися від використання гербіциду, яким отруївся французький фермер. Вперше алахлор був створений і зареєстрований в 1969 році компанією Monsanto. Найбільш затребуваним цей продукт вважається в США, тут він знаходиться на другому місці за популярністю у американських аграріїв. Незважаючи на те, що компанія-виробник стверджує, що продукт вважається безпечним і абсолютно не токсичним, подібні випадки з отруєннями відбуваються досить часто. Цей пестицид прийнято вважати 100%-вим канцерогеном. Саме з цієї причини ще в 1985 році такий пестицид був заборонений в Канаді, в 1992 році ‒ у Великій Британії та Бельгії, а в 2007 році і у Франції. На сьогоднішній день гербіцид Lasso заборонено у всіх країнах ЄС.

Що стосується України, у нас статус гербіциду не визначений. Незважаючи на те, що він входить до списку дозволених до використання пестицидів, при цьому не існує ніякої категоричної заборони, стосовно його застосування.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf