Гаряче

Погода сприяє активному зростанню озимини

У Національну академію аграрних наук України надійшла інформація про те, що всі посіви озимих культур в нашій країні знаходяться у відмінному стані.

Погода сприяє активному зростанню озимини Mizez

На початку сезону аграрії були стурбовані погодними умовами, але все ж на свій страх і ризик вирішили починати посівні роботи. Адже посів в суху землю або відстрочка початку посівних робіт в очікуванні опадів могли привести до неврожаю. Такі побоювання почали збуватися в деяких областях України. Наприклад, в Харківській (частково) і в Луганській областях зерно озимої пшениці було засіяно досить рано, але в суху землю. Тому протягом 17-33 днів аграрії не помічали ніяких результатів своєї роботи ‒ озимина не сходила.

Але на початку жовтня кліматична ситуація в країні дещо змінилася: почалися рясні дощі, а температура повітря істотно збільшилася. Таким чином, дощі змогли змінити ситуацію, пов'язану з посухою, і наповнили землю необхідною кількістю вологи. В результаті було відзначено суттєвий ріст озимини, незалежно від строків її посіву.

Згідно з інформацією від НААН, були проведені ретельні обстеження всіх посівів озимини, які відбувалися на початку вересня і жовтня. На ділянках, де посівні роботи відбувалися в досить ранні терміни (в період з 5 по 10 вересня) і в оптимальні терміни (в період з 15 по 25 вересня), рослини вже виросли настільки, що з'явилося по два листка, висота яких варіюється 12-14 см і 10-12 см відповідно. З'явилися результати посівів, проведених з 1 по 7 жовтня. Тут було помічено, що висота рослин зберігається в межах 2-3 см. Ці результати стосуються абсолютно всіх ділянок, де були проведені посівні роботи з метою висадки озимини. На сьогоднішній день ці результати набагато кращі.

Вчені відзначають, що велика частина України знаходиться під впливом сприятливих кліматичних умов: досить висока температура, як для осіннього сезону, і наявність необхідного рівня вологості, що виключає посуху.

Крім того, зараз відмінно розвивається озимий ріпак. На даний момент він знаходиться на етапі розвитку листової розетки.

Але осіння посівна кампанія ще не закінчується. Зараз в країні вже засіяно близько 5,05 млн га ‒ це 60% усіх полів, виділених під озимину. Таким чином, озима пшениця була засіяна на ділянки площею більше 3,8 млн га (становить 63% від запланованих 100%), озимий ячмінь займає 0,36 млн га (38% від запланованих), озиме жита займає майже 0,1 млн га (71% від запланованого) та на озимий ріпак доводиться 0,77 млн ​​га (76% від запланованого).

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf