Типи септоріозів на озимій пшениці

Науковці з Білоцерківського національного аграрного університету під час проведення дослідів виявили 2 типи септоріозів на сходах озимої пшениці: септоріоз листя та колоса.

типи септоріозів на сходах озимої пшениці

Септоріоз — одне з найпоширеніших та найбільш шкідливих захворювань озимої пшениці. Зустрічається воно в усіх регіонах України. Збудником хвороби є гриб із роду Septoria SL. Сприяють зараженню і розвитку септоріозу часті дощі, слабкі вітри та температура повітря в межах +20-25°C. Уражені залишки рослин — основне джерело інфекції. Проявлятися септоріоз пшениці може протягом усього вегетаційного періоду, а починається з фази 2–3 листків.

Наслідки ураження озимої пшениці септоріозом:

  • втрата асиміляційної поверхні листків;
  • недорозвиненість колоса;
  • передчасне дозрівання зерна;
  • понижена енергія проростання та польова схожість сформованого зерна.

Листя на хворих рослинах засихає, зерно формується щупле, рослини відстають у рості. Найбільшої шкоди септоріоз завдає посівам, коли ті перебувають у фазах трубкування, колосіння і цвітіння. Хвороба інтенсивно прогресує під час старіння рослин.

Внаслідок захворювання рослин на септоріоз недобір врожаю може становити від 9% до 55%.

Типи септоріозів на сходах озимої пшениці

Прояви септоріозу колоса спостерігаються на колеоптилях і піхвах перших листків: у дрібних наростах відбувається формування пікноспор, які потрапляють на листя та вражають його із краплями води. Внаслідок цього на листках виникають світлі плями з темною облямівкою. Зараження інфекцією септоріозу колоса відбувається через насіння.

Інфекція септоріозу листя не переноситься з насінням. Ознаками ураження є жовті чи світло-бурі плями, які згодом покривають чорні дрібні пікніди. Заражене листя блідне, а потім засихає. Хворі стебла стають бурими та зморщуються.

Якщо септоріоз уражає колос, з’являються плями на колосових лусочках, і колос стає бурим.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf