Перспективи вирощування спельти

Зараз в усьому світі зростає попит на органічні продукти харчування. Спельта, ймовірно, відома всім, хто віддає їм перевагу. Вона дуже поживна та містить багато білку, ліпідів і харчових волокон. У зернині спельти нутрієнти розподілені рівномірно, тоді як у пшениці зосереджені переважно в оболонці зерна та зародку.

Особливостями спельти є зерно з невимолочуваними плівками, ламкий колос та характерне забарвлення (цегляне або бліде). Зараз в Україні є лише два зареєстрованих сорти спельти — Зоря України та Європа. Але ця культура має хороші перспективи вирощування. Зараз ми вам розкажемо, чому саме.

Перспективи вирощування спельти | MIZEZ 

У чому переваги вирощування спельти?

  • Невибагливість. Спельта менш вибаглива до родючості ґрунту, ніж пшениця, і дає непогані врожаї навіть за нестачі елементів живлення.
  • Стійкість до заморозків і впливу низьких температур. Це стосується різних стадій розвитку культури. Завдяки морозостійкості часові рамки сівби розширюються (сіяти спельту можна з вересня по листопад).
  • Спельта дає гарний врожай і при органічному вирощуванні, і при “класичному”. Це й пояснює її популярність на ринку органічних продуктів. 
  • Рослина має хорошу стійкість до вилягання завдяки своїй висоті, що подекуди сягає 170 см! Якщо бажаєте посилити стійкість до вилягання, можна додатково використовувати ретарданти. 
  • Урожайність спельти зазвичай становить близько 80% від врожайності пшениці, яка вирощувалася в таких же умовах. 

При меншій урожайності спельта за багатьма якісними показниками краща за звичайну пшеницю. У зерні спельти міститься до 25% білку та до 50% клейковини. Тому зі спельтового борошна можна виготовляти смачний і суперпоживний хліб, здобу, макаронні вироби. Або змішувати його зі звичайним пшеничним борошном для покращення якості останнього.

Спельта надзвичайно популярна в Європі (продукти з неї вважаються дієтичними), а тому добре підходить для експорту. 

Ми назвали чимало переваг вирощування спельти. Можете спробувати посіяти цю культуру на своєму полі.

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf