Збирайте врожай двічі, вирощуючи амарант!

Амарант (або щириця) — рослина, яка була відома ще в давнину. Корінні мешканці Північної та Південної Америки культивували її разом з кукурудзою чи томатами тощо. Але якщо кукурудза, наприклад, стрімко завоювали ринок Європи, то амарант був несправедливо забутий аж до середини ХХ століття. Зараз його успішно вирощують у Південній Америці, Індії та Китаї. Зацікавилися амарантом і Польща, Словаччина, Германія. Можливо й українським аграріям варто звернути увагу на цю культуру?

Особливості культивації амаранту

Амарант — це висока рослина (до 3 метрів заввишки!), що має доволі строкате забарвлення листя, стебел і насіння. Рослин невибаглива до ґрунтів: їй підходять суглинки, піщаники й навіть кислі ґрунти з рН понад 8,5!

Амарант є теплолюбною рослиною й добре розвивається за температури від +26 до +28°С. Зауважте, що падіння температури до +7°С і нижче є критичним для цієї рослини. Вегетативний період зазвичай складає приблизно 120 днів, хоча може продовжуватися й до 160 днів.

Ми навіть закликаємо тих фермерів, які збирають, наприклад, горох наприкінці червня: посійте сорт амаранту “Ультра”. Він гарантовано визріє до перших приморозків”, — підкреслює директор Асоціації виробників амаранту і амарантової продукції Олександр Дуда.

Сіють амарант в розпушений, вологий і прогрітий ґрунт. На щастя, шкідники ним майже не цікавляться, а серед хвороб, яких треба остерігатися, слід виділити кореневі гнилі, білу іржу та плямистість листя. 

Як використовують амарант? 

Зазвичай амарант вирощується або як корм для великої рогатої худоби, або для виготовлення високоякісного борошна. Незамінний він і в косметологічній галузі. За правильних умов вирощування амаранту можна отримати до 100 тонн високоякісної зеленої маси з гектара! Це майже 5 тонн білку, що може замінити набагато дорожчий соєвий білок! 

За харчовою цінністю зерна амаранту не поступаються звичній пшениці. У ньому навіть більше білку, макроелементів і вітамінів. Хліб, випечений з амарантового борошна, дуже м’який і тривалий час не черствіє.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf