Чи вигідно вирощувати кунжут в Україні?

Кунжут (або сезам) здавна використовується при виготовленні різноманітних хлібобулочних виробів, солодощів, маринадів. Насіння кунжуту має високу харчову цінність: містить понад 50% олії, 27% білку, 20% вуглеводів та чимало вітамінів. Згідно з даними досліджень, проведених Американською асоціацією серця, сезам нормалізує артеріальний тиск і налагоджує роботу серця. Чи може його вирощування бути вигідним бізнесом для українських аграріїв? Нумо дізнаймося разом з MIZEZ!

Чи вигідно вирощувати кунжут в Україні? | MIZEZ

Досвід вирощування кунжуту

Вирощуванням кунжуту в Україні (а саме середньопізнього сорту Гусар) наразі займається Асканійська дослідна станція Інституту дослідного землеробства НААН України. 

Клімат на Півдні України поступово змінюється: середні температури повітря підвищуються, а кількість опадів зменшується. Такі умови цілком підходять для повноцінного дозрівання кунжуту. 

Найбільш придатними областями для вирощування цієї рослини є:

  • Запорізька, 
  • Херсонська, 
  • Миколаївська,
  • Одеська. 

Однак є кілька суттєвих проблем. По-перше, в українських аграріїв немає досвіду вирощування сезаму. По-друге, у травні на Півдні зазвичай недостатньо продуктивних опадів для отримання сходів. І по-третє, немає підходящої техніки для збирання цієї культури. 

Для маленьких господарств ці проблеми вирішити нескладно. Можна грамотно зробити зрошення, а збирання сезаму проводити навіть вручну або з перекладанням на току.

Чи виправдаються всі ці зусилля? Ще й як! Адже середня ціна кілограму кунжуту, імпортованого з Індії, складає понад 70 грн. З огляду на те, що з одного гектара можна отримати до 1,5 тонн насіння, то прибуток становитиме мінімум 70 га з одного гектара. Це в рази перевищує дохідність вирощування, приміром, ріпаку чи соняшнику (які, до того ж, сильно виснажують ґрунти). А якщо у вас ще й невеличке господарство (родинний бізнес), то вигідніше кунжуту можуть бути лише деякі ягоди, спаржа тощо. При цьому кунжут набагато краще зберігається, а кунжутна олія й узагалі може чекати покупця у сховищах роками. Ви можете вирощувати екологічно чистий продукт, не оброблений засобами від молі або шкідників або хлоромісткими препаратами для… відбілювання, чим грішать деякі індійські виробники.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf