Кмин — вигідна нішева культура

Усі ми пам’ятаємо смак житнього “бородинського” хліба, ароматизованого насінням коріандру та кмину. Смакота, чи не так? Погодьтеся, не так часто зустрінеш на теренах України промислові посіви кмину. А дарма: вирощування цієї рослини може бути дуже вигідним. 

Кмин — вигідна нішева культура | MIZEZ

Особливості вирощування кмину

Найкраще росте кмин після зернобобових і зернових культур (озимих і ярих). На другий рік урожай ця рослина дає рано, тому після одразу після нього вдалою ідеєю буде посіяти озимі. 

  • У перший рік вегетації посіви кмину боронують і проводять міжрядний обробіток. Якщо рядки загущені, їх слід прорідити у фазі 3–4 листків.
  • На другий рік вегетації боронування краще проводити впоперек минулорічних рядків. 

Кмин холодостійкий, однак підвищення температури до +30°С дуже погано впливає на врожай. Шкодять рослині й посушливі умови вирощування, тому не забувайте про зрошення посівів, якщо продуктивних опадів недостатньо.

Насіння кмину набуває стиглості поступово. До 40% плодів зазвичай збирають роздільним способом, а прямим комбайнуванням — усе, що залишилося. 

Плюси вирощування кмину

Насіння кмину і так коштує чимало (до 300 грн за кг), а вартість кминової олії або порошка набагато вища.

Кмин активно використовується у фармацевтиці, у парфумерії та тютюновому виробництві. Не обходиться без нього й консервна промисловість. Насіння кмину можна вирощувати на експорт: за кордоном його дуже полюбляють (наприклад, в Нідерландах, Угорщині та Болгарії).

Сприятливими природними зонами для вирощування кмину є Лісова та Лісостепова. Зараз його вирощують здебільшого у Хмельницькій, Тернопільській та Львівській областях. З одного гектара можна зібрати в середньому 900 кг насіння. Дехто отримує й більший урожай: до 1500 кг з гектара. 

Зауважимо, що окрім усіх вищезазначених плюсів рослина є чудовим медоносом! Саме тому вирощування кмину може стати цікавим і прибутковим агродосвідом для вас.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf