Як вирощувати смачний шпинат і запашний кріп?

З приходом весни найпершим і найсмачнішим джерелом вітамінів є зелень. Про те, як правильно вирощувати зелень (зокрема шпинат і кріп), ми розповімо вам прямо зараз. 

Як вирощувати кріп 

Напевне, найбільш невибаглива овочева культура! Чудово витримує заморозки, а проростає вже за температури від +5°С. Найбільше тепла рослина потребує у період цвітіння та формування насіння. Кріп любить вологу, однак її надлишок може спричинити погіршення запаху та смакових якостей. Втім, і за нестачі води рослина дуже рано починає цвісти, що погіршує її товарний вигляд. 

Для вирощування кропу у промислових масштабах сівбу слід проводити кожні два тижні (з початку квітня). Насіння висівають на глибину до 2,5 см і, як правило, проростки з’являються вже на 10–12 день. Якщо хочете отримати сходи раніше, насіння перед сівбою слід замочити. 

Поливати сходи бажано теплою водою. Не забувайте також розпушувати ґрунт у міжряддях. 

Як вирощувати смачний шпинат і запашний кріп? | MIZEZ

Як вирощувати шпинат

Корисний і поживний овоч, відомий усім. Шпинат скоростиглий і стійкий до холодів. Він проростає вже за температури +4°C, а сходи витримують приморозки аж до –6°С! Для оптимального росту та розвитку рослини температура повітря повинна триматися на рівні від +15 до +18°С. Якщо погода суха та занадто тепла, смакові якості шпинату погіршуються, а рослина починає генерувати квітоносні стебла. 

Вирощувати шпинат слід на некислих ґрунтах після будь-яких овочевих культур. Підживлювати його краще “органікою”. Зважайте на те, що надлишок азоту провокує накопичення нітратів у листі рослини.

Полив шпинату повинен бути рясним, адже за умов нестачі вологи листя грубішає, а сама рослина швидко переходить до етапу стеблування. Тому, якщо ви вирощуєте шпинат у посушливому регіоні, слід подбати про крапельне зрошування.

Сіють шпинат на глибину близько 3 см, ширина міжрядь має бути від 45 до 60 см (у відкритому ґрунті) та близько 30 см (якщо вирощуєте овоч у теплиці). Рослина проростає вже на 10 день після сівби.

Якщо вирощуєте шпинат у промислових масштабах, сівбу слід повторювати кожні два тижні. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf