Правила пікірування томатів

Правильно пікірувати томати потрібно для того, щоб отримати гарні міцні кущі. Пікірувати — означає пересадити розсаду із загальної ємності до окремої тари. Традиційно процедура включає також обрізання кінцевої частини стрижневого кореня рослин.

Деякі садівники вважають, що цю процедуру проводити не обов’язково, а варто лише посіяти насіння не дуже густо. Однак досвід доводить, що томати, як і перець, її потребують.

Правила пікірування томатів | MIZEZ

Коли проводити пікірування

На думку фахівців, пересадку рослин із загальної тари можна здійснювати після появи на них двох основних листків. Здебільшого помідори після пікірування дуже швидко приживаються у новій тарі та майже завжди розвивають потужну кореневу систему.

Щоби правильно пікірувати томати, необхідно дотримуватися простих правил:

  1. Можна використовувати пластикові горщики, однак торф’яні мають перевагу: рослини можна пересаджувати у відкритий ґрунт прямо в них. Це не так травматично для саджанців, зручно й вимагає менше часу.
  2. Поливати саджанці потрібно за 2-3 дні до запланованого пікірування, а не прямо перед пересадкою. Якщо полити безпосередньо перед процедурою, ґрунт стане дуже важким, тому буде висока ймовірність значних пошкоджень кореневої системи. Полив необхідно провести обов’язково, адже при занадто сухій землі корінню також загрожують ушкодження.
  3. Перед тим, як виймати рослини з ґрунту, їх слід підкопати.
  4. Не варто тримати молоді саджанці за стебла, адже вони дуже крихкі, тому легко ламаються. Щоби перенести розсаду на нове місце, тримайте її краще за кореневу систему або за сім’ядольні листки.
  5. Зазвичай головний корінь при пікіруванні обрізають на ⅓ довжини. Проте можна цього й не робити, саджанці все одно добре приживуться.
  6. При посадці заглиблювати рослину необхідно до рівня сім’ядольних листків.
  7. Коли рослину посадили, ґрунт навколо неї обов’язково потрібно ущільнити.
  8. Пересаджені томати потрібно рясно полити та поставити до прохолодного місця, виключивши потрапляння прямих сонячних променів.

Якщо дотриматися всіх цих порад при пікіруванні, томатам удасться прижитися дуже швидко. До світлого місця їх можна буде перемістити вже через 2-3 дні.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf