Хвороби розсади перцю та як із ними боротися

Розсаду перців можуть вражати хвороби через низку причин: помилки при посіві (необроблені ґрунт або тара), неправильні умови вирощування (занадто багато вологи, мало світла).

хвороба розсади перцю

Ось найпоширеніші хвороби розсади перцю:

  • Чорна ніжка.

Симптомами цієї хвороби є пожовтіння листя і потемніння основи стебла на рівні ґрунту. Потім стебло чорніє, утворюється перетяжка, в результаті чого відбувається вилягання сіянців. Найчастіше інфікування відбувається через ґрунт, який не продезінфікували перед внесенням в нього насіння. Насіння і нестерильна тара також можуть бути причинами зараження, тому так важливо проводити передпосівну підготовку і дезінфекцію. Надмірний або недостатній полив, густий посів, занадто висока або занадто низька температури — все це провокує прогресування чорної ніжки. Для боротьби з хворобою уражені рослини видаляють, після чого обробляють розсаду препаратами, що містять мідь. Також потрібно забезпечити рослини хорошим освітленням.

  • Фузаріоз.

Часто ця хвороба вражає розсаду перцю в фазі двох справжніх листків. Симптоми фузаріозу: в’янення листя (при цьому колір листкових пластинок не змінюється) і відставання рослин у рості. Жовтіння листя відбувається знизу вгору. А якщо розрізати стебло, всередині видно побуріле судинне кільце. Щоби не допустити зараження розсади фузаріозом, слід стерилізувати ґрунт і тару, а також знезаразити насіння. Якщо зараження все ж сталося, для боротьби використовуються ті самі засоби, що і проти чорної ніжки.

  • Сіра гниль.

Сірий пух, що покриває ґрунт, внутрішні стінки ящика й основу стебел розсади, пригнічує сіянці. Для профілактики появи цієї хвороби раз на 10 днів розсаду бажано обприскувати розчином марганцівки яскраво-рожевого кольору. Лікують сіру гниль за допомогою бактеріальних фунгіцидів або препаратів, що містять мідь. Перед проведенням обробки необхідно видалити уражені екземпляри.

  • Фітофтора.

Ця хвороба розсади перцю може вражати вже дорослі сіянці. Її симптомами є поява темних смуг на стеблах, а на нижніх листках — світлих плям, які з часом стають темними. Зараження зазвичай відбувається через ґрунт. Для лікування хвороби на ранній стадії сіянці обприскують розчином йоду (5 мл води розводять в літрі води). На більш пізніх стадіях розсаду обробляють фунгіцидами, попередньо видаливши хворі сіянці.

  • Борошниста роса.

Іноді ця хвороба також вражає розсаду перців. У разі зараження борошнистою росою листя і стебла покривають білі плями, які швидко зливаються в неоднорідний за фактурою наліт. Ця хвороба призводить до уповільнення росту рослин і пожовтіння листя. Загущена посадка і перезволоження — сприятливі умови для прогресування борошнистої роси. Зараження відбувається через ґрунт. Непоганими засобами для боротьби є йод і бактеріальні фунгіциди.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf