Створення плодового саду: нюанси догляду

Якщо ви плануєте закладати новий сад, то зовсім скоро для цього буде час – вже в кінці вересня можна розпочинати роботи. А подумати та спланувати майбутній сад варто вже зараз, адже від правильності самої посадки та догляду напряму залежить урожайність.

Створення плодового саду Mizez

Вибір матеріалу для посадки

Перш за все, варто пам’ятати, що не можна одразу купувати дерево із відкритою кореневою системою та листям. Адже останнє потребує багато енергії, що не дає дереву нормально прижитися на новому місці.

Перед покупкою матеріалу відвідайте розсадник, щоб ознайомитися із тим, за якою методикою тут вирощують саджанці. Від цього напряму залежить те, наскільки продуктивними будуть насадження. Особливо важливим цей етап є для господарів, які планують створення насаджень промислового значення.

Перед тим, як садити дерево, його треба обробити, підрізавши пошкоджене коріння і замочивши його у воді на пару годин. Корисно додати в таку воду препарати на основі Pseudomonas Aurefaciens, щоб попередити появу ряду хвороб та стимулювати розвиток коренів.

Вибір місця

Щоб отримати природне удобрення того місця, де ви плануєте створити сад, рекомендується попередньо засіяти його сидератами. Найкраще для цього підходить гірчиця – вона має велику біомасу, допомагає у боротьбі з бур’янами.

Глибину посадки обирають, виходячи із положення місця щеплення стосовно ґрунту. Для посадки дерев на карликових підщепах місце щеплення повинно бути на 3 см вище рівня землі. Невелика глибина посадки має свої переваги – рослини стають більш стійкими, коренева система розвивається краще.

Для карликових підщеп обирають такі розміри ямки - 0,4 х 0,4 х 0,4 м. Ямку можна зробити і глибшу, якщо ґрунт не є родючим - — 0,5 х 0,5х 0,5 м. Поверх засипте її біогумусом, щоб підвищити родючість ґрунту.

Для дерев на карликових підщепах відстань між деревами повинна складати від 0,6 до 1 метру. Міжряддя залежить від розмірів техніки, якою планується обробляти сад. Воно може мати розміри від 3 до 4 метрів.

Найкраще, якщо поряд із садом буде відкрита водойма – це найкраще джерело води для саду. Якщо планується використання води із свердловини, то вона попередньо повинна прогріватися – і для цього потрібен басейн. Це пояснюється тим, що вода, насичена киснем, засвоюється деревами краще та підвищує врожайність.

Обприскування та обрізка дерев

У питанні обприскування працювати аграрію треба на випередження та профілактику, не дочікуючись, поки проблема з’явиться. Якщо хвороба вже вразила дерева, то боротися із нею буде складно.

Для промислових садів система обприскування включає в себе приблизно 15-20 обробок за один сезон. Тобто, обробляти рослини треба раз у 7-10 днів. Бруньки обробляють препаратами із вмістом міді. Найбільш вразливими є дерева у період цвітіння. У цей період через квітку всередину дерева можуть потрапляти збудники хвороб, які проявляють себе згодом.

Мінімум один раз на рік дерева треба обрізати – це роблять, коли воно досягне віку 3 років. Роблять це навесні, починаючи вже з лютого. При інтенсивному рості дерев можна проводити обрізку і влітку, щоб прибрати небажані прирости. Інколи треба проріджування зав’язі, щоб уникнути перевантаження дерев.

Обов’язково треба врахувати сорти-запилювачі, адже від цього залежить урожайність. Для гектару плодового саду ідеальним буде наявність 3-4 бджолиних сімей – і це підвищить родючість приблизно на 15 відсотків.

Прикоренева зона дерев має бути вільною від бур’янів та трави. Можна просапувати рослини вручну, використовувати гербіциди або вкрити міжряддя плівкою. Вистеляють її одноразово під час закладки саду.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf