Інформаційні технології для вирощування: унікальна теплиця на Житомирщині

Органічне виробництво поступово проникає до аграрної сфери України. Усе більше підприємств переходить саме на такий спосіб господарювання. Не є виключенням і Житомирщина, де нещодавно була створена унікальна теплиця за датською технологією.

унікальна теплиця

Що тут вирощують?

Реконструкцією теплиці займався Поліський національний університет, витративши 1,3 млн гривень. Після оновлення тут використовують технологію догляду та поливу, розроблену в Данії.

У теплиці є дві лінії — салатна для вирощування пряних культур та лінія заливних столів. Остання займається вирощуванням посадкового матеріалу для Ботанічного саду. Тут же вирощують і овочеві культури для розсади.

Завідувачка тепличного господарства Ганна Тютюнник говорить:

«Наразі в теплиці вирощують 15 видів розсади, яка згодом потрапляє до Ботанічного саду. Здебільшого це гібриди».

Перець тут висаджують в ґрунт у середині лютого, щоб до весни він встиг зійти. Раніше висаджували гібриди кавунів, які здатні давати гарний врожай на будь-якому типі ґрунту.

Особливість теплиці

Реконструйована теплиця обладнана спеціальною системою зволоження, яка працює під високим тиском. Вона здатна швидко підвищувати вологість та знижувати температуру повітря і все це відбувається за декілька хвилин. Керують процесом співробітники теплиці. Робити це можна навіть з мобільного телефону.

Наразі таких теплиць з подібними технологічними лініями всього 3 в Україні. Участь співробітників у процесі мінімальна люди потрібні лише для того, щоб посадити рослини в ґрунт, а потім зібрати врожай.

Ще одна перевага такої теплиці її екологічна безпечність. Вона не виділяє ніяких шкідливих речовин в атмосферу чи каналізацію. Таким чином, виробництво фруктів чи овочів може бути екологічно чистим та безпечним для природи. Останнє є важливим в умовах змін клімату, які ми зараз спостерігаємо у різних куточках світу.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf