У Франції поступово впроваджують схему «від ферми до столу»

Стратегію скоротити ланцюги дистрибуції ЄС довелося відкласти. Однак агросектор самостійно поступово починає впроваджувати стратегію «від ферми до столу», що вже помітно у Франції.

Пандемія у світі призвела до дезорганізації каналів дистрибуції. Міжнародний транспорт не працює. Виробники та покупці зіштовхнулися з великими труднощами в доставці продукції.

У Франції поступово впроваджують схему «від ферми до столу» | MIZEZ

Фермери Франції намагаються реанімувати ланцюги постачання. А стратегія Євросоюзу «від ферми до столу» особливу увагу приділяє якості доставки. Споживачі ж нині мусять відмовлятися від імпортних екзотичних продуктів, які вже закінчуються, та купувати продукцію місцевих виробників.

Об’єднання виробників та продавців

На сьогодні актуальними як ніколи стали платформи прямих продажів. Такі ресурси допомагають боротися з дефіцитом та спекуляціями. Виробники сільськогосподарської продукції та оптові закупівельники фруктів і овочів об’єднуються, адже мусять працювати в умовах повного завантаження та перевищення попиту над пропозицією.

Через загрозу масштабної кризи уряд Франції посилив підтримку платформ, за допомогою яких споживачі можуть замовляти продукти безпосередньо у виробників. Наприклад, регіон Нормандія підтримує сайт, що спеціалізується на цьому. Він дозволяє завдяки геолокації визначати виробників чи споживачів, що перебувають близько до користувача. Деякі інші регіони Франції також надають підтримку подібним проектам. Щотижня продажі через цифрові додатки зростають у чотири рази, відколи почалася криза, спричинена пандемією коронавірусу.

Водночас Сільськогосподарська палата Франції надає дані щодо неоднозначності ситуації в країні. Адже обсяги закупівель загалом знизилися, ринки закриті, через що фермери втрачають прибутки. Стратегія «від ферми до столу» допомагає фермерам вижити, однак вимушена зміна поведінки споживачів призвела до зниження попиту, особливо це стосується «ресторанних» продуктів (сирів, вина, м’яса).

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf