Що будуть купувати споживачі після карантину?

Зміни у попиті на агропродукти

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» надав прогноз щодо змін у попиті на агропродукти. Ярослав Навроцький, старший науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення, вважає, що порушення та кардинальна трансформація логістичних шляхів через уведення карантинних заходів суттєво впливатимуть на агросектор навіть після скасування карантину.

Актуальні проблеми логістики:

  • Закриті кордони, внаслідок чого імпортні та експортні шляхи частково заблоковані, що призводить до тривалих простоїв та псування продукції.
  • Спочатку закриття продуктових ринків, що стало причиною втрати звичних точок збуту агропродуктів, а нині труднощі в налагодженні їхньої роботи. Обставини змусили аграріїв шукати нові канали збуту, тому відбулася трансформація способів реалізації агропродовольчих товарів.

Доходи населення знизяться через втрату роботи, замороження заробітних плат, інфляційні процеси та інші пов’язані з карантинними заходами чинники. Це призведе до кардинальних змін у попиті на агропродукти.

На дорогі агропродовольчі товари та товари з високою доданою вартістю попит знизиться. Ціни на м’ясо великої рогатої худоби постійно зростають, це найдорожчий вид. Ціна на гуляш, наприклад, за 4 місяці цього року зросла на 9,2%. Зіштовхнутися з труднощами може й молочна галузь, зокрема виробники дорогих сирів та інших високоякісних недешевих продуктів.

Знизиться також попит на групи товарів короткого строку зберігання: ягоди, зелень, огірки, помідори. Екзотичні фрукти й овочі, горіхи, органіка переважно зникнуть зі списків споживачів найближчі кілька місяців через занадто високі ціни.

Стабільний та підвищений попит

Часник, цибулю, імбир, лимони населення буде купувати надалі, адже вважається, що ці продукти підвищують імунітет.

Курятина поки що є найдешевшою на ринку м’яса в Україні, тому птахівництво за прогнозом не повинно постраждати.

На думку експертів, рослинництво буде розвиватися неоднорідно. Найімовірніше, підвищиться попит на «борщовий набір»: цибулю, моркву, картоплю, буряк. Також на яблука, адже це порівняно дешеві фрукти тривалого строку зберігання. Ціна на картоплю підвищилася на 22%: з 12,51 грн/кг у січні до 15,26 грн/кг у квітні. Однак картопля — поживний продукт, що гарно зберігається, тому попит на неї все одно буде високий.

Як вважають експерти, збережеться високий попит на крупи (так зазвичай чинять українці під час криз), хоча ціна на гречку, наприклад, зросла в середньому до 43,22 грн/кг протягом березня-квітня.

Загалом буде спостерігатися підвищення попиту на місцеві недорогі продукти, особливо після відновлення стабільної роботи ринків.

Зміни у попиті на агропродукти цього року відбуваються ще через такі чинники: несприятливі погодні умови, проблеми в постачанні запасних частин до техніки, мінеральних добрив, садивного матеріалу, ЗЗР. Проте в науковому центрі впевнені, що українські аграрії успішно подолають усі труднощі.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf