1 покупець на 10 м²: вимоги для роботи ринків від МОЗ

вимоги для роботи ринків

Закриття продовольчих ринків стало значним ударом для фермерських господарств, які не мають інших способів реалізації свого товару. Тому українські аграрії активно вимагали відкриття ринків, обіцяючи виконувати санітарні вимоги під час роботи. Їх почули — нещодавно МОЗ опублікував вимоги для роботи ринків, які планують відкрити вже незабаром.

Вимоги МОЗ

На найближчому урядовому засіданні буде розглянуто питання про відкриття ринків. Саме тому МОЗ вже підготувало постанову щодо того, як саме торговельні точки мають працювати у період карантину. Розроблено чіткий алгоритм, якому мають слідувати всі учасники торгівлі на ринку:

  1. Працівники ринку, продавці та покупці перед входом на територію мають одягнути маску, а також пройти безконтактний температурний скринінг.
  2. На кожному вході на ринок мають бути антисептики у вільному доступі.
  3. Кількість людей на території — один покупець на 10 м².
  4. Кожні 3 години на території ринку мають здійснювати дезінфекцію поверхонь.
  5. Дезінфекція всіх приміщень після закінчення робочого дня (перед закриттям ринку). 
  6. На території, яка є прилеглою до ринку, не повинно бути стихійної торгівлі.

Постанову щодо відновлення діяльності ринків мають розглянути на засіданні 29 квітня. Тоді й буде вирішено, як саме будуть працювати ринки.

Окремі вимоги до працівників та продавців

Окрім загальних вимог від МОЗ, також були розроблені окремі рекомендації для працівників та продавців ринків. Вони виглядають так:

  1. Продавці мають встановити торгові точки на відстані не менше 3 метрів один від одного, а також розмістити захисні екрани між прилавком та покупцями.
  2. Працівники ринку повинні інформувати відвідувачів про необхідність дотримання маскового режиму та дистанції, а також контролювати виконання вимог МОЗ.

Президент України Володимир Зеленський окремо підкреслив, що робота ринків буде можлива лише за умови дотримання всіх вимог МОЗ.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf