Чи допоможе фермерам відкриття ринків?

29 квітня Кабінет міністрів прийняв рішення відновити роботу продовольчих ринків. Багато хто вважає такі дії запізнілими, адже фермери вже мають численні збитки. Окрім цього, зважаючи на існуючі обмеження, повноцінно ринки запрацюють тільки після карантину.

Закриті ринки — біда для аграріїв

Відкриття ринків покликано стабілізувати соціально-економічну ситуацію. Однак кардинально змінити те, що вже відбувається в аграрній сфері, — неможливо. Тонни товару вже було знищено через неможливість його реалізувати, тому стверджувати, що відкриті ринки врятують фермерські господарства — зарано. Повноцінно ці заклади торгівлі зможуть працювати лише після карантину, а 80% продукції аграрії продають саме через ринки.

Звісно, фермери шукали альтернативні варіанти збуту овочів та фруктів. Невеликі виробники могли налагодити реалізацію свого товару через інтернет, доставляючи покупцям овочі та салати додому. Це дозволило лише частково поліпшити ситуацію, адже попит під час кризи на овочі та фрукти впав.

Окрім цього, такі проекти не завжди є рентабельними. Та й не кожне господарство може дозволити собі робити доставку. 

Великі комбінати збували продукцію оптом. Роздрібна торгівля для них стала неможливою, адже товар швидко псувався і вони просто не встигали продавати її маленькими партіями. Саме вони найбільше чекали відкриття ринків.

Закупівельні ціни на плодоовочеву продукцію також впали. Наприклад, у середині квітня торговельні мережі купували тепличні огірки дешевше майже на 30-50%. У Львові фермери продавали огірки майже по собівартості — у межах 12-15 гривень за кілограм.

Виробники суниці садової зменшили ціну на свій товар на 40%, адже попит на ягоди значно впав. Це товар не першої необхідності і покупці купують лише те, що може довше зберігатися.

Відкриті ринки продовольча безпека держави

Стало зрозуміло, що закриті ринки призводять до краху багатьох господарств і появи протестів серед аграріїв через неможливість працювати та продавати товар. Багато мітингів відбулося в різних містах України підприємці безкоштовно роздавали плодоовочеву продукцію, силоміць відкривали брами ринків та перекривали автомобільні дороги.

Саме тому рішення про відкриття ринків є правильним з огляду на те, що це допоможе уникнути повного банкрутства багатьох господарств. Якщо аграрний сектор постраждає під час кризи, це призведе до неможливості отримання врожаю в майбутньому. А це питання продовольчої безпеки.

Окрім цього, ситуація показала, що українські виробники не можуть реалізовувати свою продукцію через мережі супермаркетів. Останні висувають такі вимоги до кількості та якості товару, які для вітчизняних виробників є нездійсненними.

Навіть зараз, після відкриття ринків, більшість господарств мають на меті не отримати прибуток, а зберегти бізнес. Адже торгівля буде проходити в умовах суворих карантинних обмежень.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf