Боротьба з імпортом: аграрії популяризують українські продукти

Заступник міністра розвитку економіки, сільського господарства та торгівлі Тарас Качка висловив думку про те, що для боротьби з імпортом необхідно популяризувати українські продукти у світі. Це дозволить вітчизняним виробникам вийти на нові ринки збуту, адже зараз єдиним каналом реалізації товару є ринки.

Показники імпорту та експорту огірків та помідорів

За словами Тараса Качки, щороку українці споживають більше мільйона тонн помідорів. З цієї кількості імпортні складають лише 71 тис. тонн. Вітчизняні помідори здебільшого вирощують на відкритому ґрунті — 600 тис. тонн, а 300 тис. тонн — в тепличних умовах. На експорт Україна вивозить приблизно 9 тис. тонн помідорів. Тобто імпорт товару складає всього 7% від внутрішнього ринку.

Якщо говорити про огірки, то їх українці за рік з’їдають приблизно 600 тис. тонн, з яких тепличних — 320 тис. тонн, а вирощених на відкритому ґрунті — 250 тис. тонн. 

“Імпортних ми з’їдаємо 17,5 тисяч тонн, це всього 3% від загальної кількості спожитих огірків. Не можна сказати, що в Україні засилля імпортної продукції. Ввозити її доводиться тоді, коли вітчизняного товару ще немає на прилавках”.

Проблеми та перспективи галузі

Головна особливість помідорно-огіркової галузі — це структура продажів. Майже всі виробники реалізують помідори та огірки через ринки. Деякі розширюють свою присутність і на полицях супермаркетів, але вони вважаються складним каналом реалізації. Пов’язано це з вимогами мереж щодо обсягу партій, особливостей пакування, документації тощо.

Тарас Качка зазначає:

“Для більшості виробників продаж до мереж супермаркетів прирівнюється до експорту через складність умов реалізації. Саме тому боротися з імпортованою продукцією на полицях магазинів можна лише одним способом — популяризувати українські овочі у світі”.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf