Як вижити під час карантину одноосібним господарствам

Аграріям-одноосібникам дали пораду, як вижити під час карантину. Вихід із ситуації — об’єднання в кооперативи. Про це заявив Олександр Паливода, директор Херсонського Департаменту сільгоспрозвитку та зрошення.

Кризова ситуація

За словами Олександра Паливоди, Херсонська область є лідером по виробництву овочів. Але нинішня ситуація підтвердила факт: саме одноосібні господарства найбільше постраждали від кризи. А для багатьох із них вирощування плодоовочевої продукції — єдине джерело доходу.

Неможливість збути продукцію поставили під загрозу діяльність багатьох фермерів, а для деяких ця проблема стала причиною банкрутства. Закриті ринки, неможливість продати свій товар, аномальна посуха — все це призвело до чисельних збитків. Олександр Паливода говорить:

“Одноосібники зараз дуже вразливі. Єдиним виходом у такій ситуації для них є об’єднання в кооперативи. Ну або їхати на заробітки за кордон”.

Кооперативи як порятунок для одноосібних господарств

Створення кооперативів намагаються популяризувати вже не перший рік. Наразі в Херсонській області є молочарські об’єднання, зокрема й ті, що працюють за підтримки міжнародних інвесторів.

Чому одноосібні фермери не поспішають вступати у кооперативи? Насамперед тому, що мають недовіру до подібних об’єднань. У пам'яті залишилися і фінансові піраміди, і різні афери, і згадка про те, як предків силою заганяли до колгоспів. Але ситуація з кооперативами ніяк не пов’язана з цими темними сторінками історії, переконує Олександр Паливода.

Леонід Кириченко є активним лобістом таких кооперативів та законів, які будуть регламентувати їх діяльність. Він говорить, що у більшості країн світу 80% фермерських господарств входить до кооперативів. Вони працюють як у роздріб, так і оптом. Така діяльність унеможливлює виникнення неприємних ситуацій з посередниками, які «накручують» ціни. Результат є вигідним як для аграріїв, так і для споживачів.

Активно розвивати кооперації намагалися ще у далекому 2008 році, але тоді на заваді стало високе податкове навантаження. Через це деякі аграрії до сих переконані, що створювати такі об’єднання невигідно. 

Закон про кооперацію мав би врахувати цю проблему, але його до сих пір не прийняли. У Леоніда Кириченка є підстави вважати, що хтось при владі не хоче допускати на ринок такі фермерські об’єднання. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf