Закриття продовольчих ринків — наслідки для аграріїв

Карантинні обмеження торкнулися кожної сфери суспільного життя, зокрема аграрної. Держава припинила роботу продовольчих ринків, люди залишилися без роботи та вимушено сидять вдома. Як результат — господарства не можуть продати власну продукцію та терплять збитки, а закриті продовольчі ринки перекривають кисень фермерам.  

Актуальна ситуація

Масове закриття ринків змусило фермерські господарства у прямому сенсі знищувати власний врожай. Причина — його не можна довго зберігати, а реалізувати просто ніде та нікому. Ситуація виникла через те, що 80% овочів та фруктів продають саме через гуртові ринки (супермаркети реалізують лише 20%). Але через карантинні обмеження саме супермаркети залишилися єдиним каналом продажу агропродукції. 

Представники дрібних фермерських господарств бідкаються, що попит на їх продукцію суттєво знизився. Але, кажуть, нема чому дивуватися — у людей просто немає коштів, вони економлять на всьому і не знають, що буде далі. Дуже малий відсоток людей може дозволити собі купувати продукти у такому ж об’ємі, як і раніше.

Наразі в Україні працюють лише декілька гуртових ринків — “Столичний” у Києві, “Шувар” у Львові та ринок у Великих Копанях.

Інші причини кризи

Окрім сезонної продукції, фермери не можуть також продати й ту, що була зібрана минулого року та зберігається у сховищах. Щоб не зазнати великих збитків і зберегти господарство, багато фермерів продають власну продукцію задешево. Особливо постраждали господарства, які вирощують ягоди та фрукти. Їх купують мало, адже вони не є товарами першої необхідності. Споживачі зараз беруть ті продукти, які мають тривалий термін зберігання. 

Свіжа сезонна продукція вимагає швидкої реалізації. Але наразі це неможливо, оскільки доходи населення різко впали, а через оптові бази продати товар неможливо — вони закриті.

Ще до настання карантину більшість фермерів орієнтувалися саме на оптових покупців та продаж врожаю за декілька днів після його збору. Зараз же аграрії вимушено перейшли до онлайн-продаж, але реалізувати таким способом великі партії товару вдається далеко не всім.

І ще одна проблема галузі — можливість постачати продукти лише у супермаркети. По-перше, вони не готові працювати з маленькими партіями та великою кількістю постачальників. По-друге, не всі фермери мають можливості для оперативного транспортування товару. По-третє, дрібні фермери розраховують на миттєвий прибуток від продажу, а супермаркети працюють з відстрочкою платежу.

Тому в українських фермерів зараз виникає лише одне бажання — не втратити власне господарство, покрити всі витрати та знайти кошти на зарплату працівникам. Про якийсь прибуток мова поки що не йде.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf