Як вижити українським тепличникам?

Власники теплиць зазнають збитків, особливо важко зараз квітникарям. Про труднощі дрібних та середніх господарств розповіли підприємці з Закарпаття.

Зараз розпочався сезон редиски, огірків, дехто вже збирає врожай ранньої капусти. Щороку в цей час українці на ринках мають широкий вибір свіжих ранніх овочів. На Закарпатті люди живуть завдяки збуту власноруч вирощеної продукції, але цьогоріч карантин зашкодив справам фермерів.

Як вижити українським тепличникам? Mizez

Навіть на відкритих ринках продати щось дуже важко, тому що немає покупців. Люди стараються лишатися вдома. Квіткові ринки взагалі закриті, але й попиту на цей товар зараз бути не може. Квіти просто в’януть, їх доводиться викидати. До того ж це сезонний товар, уже час сіяти петунію, наприклад, а в теплицях ще лишилися не викопані попередники. Збитки колосальні. Підприємствам, які мали найманих працівників, довелося звільнити людей, адже коштів на зарплати немає.

Деякі оптовики продовжують виконувати домовленості, однак не всі.

Іван Бабич із села Заріччя зазначив таке:

«Всі оптовики, які раніше постійно забирали в нас частину городини, а потім реалізовували її на ринках, відмінили заявки на закупівлі».

Постійні клієнти з сусідніх областей, які приїжджали власними авто й самостійно забирали товар, не можуть дістатися через блокпости. У сусідніх з Закарпатською областях введено суворі обмеження на рух.

Продукції зараз багато, більше, ніж можливостей для її збуту.

Фермери готові продавати овочі за копійки

Рання капуста псується дуже швидко. Вона не може «чекати» свого часу в підвалі, її потрібно відразу реалізувати. Популярні нині способи збуту через Інтернет та поштою не зовсім підходять, адже після довгих перевезень на далекі відстані продукт буде доставлено покупцеві в жахливому стані.

Аби не бачити гори зіпсованого й нікому не потрібного результату власної праці, фермери готові продавати овочі за копійки. Таким чином є можливість покрити витрати на насіннєві матеріали, добрива й засоби захисту рослин хоча б частково.

Парадокс ще полягає в тому, що всі попередні роки оптовики постачали великі міста України ранніми овочами з Закарпаття. Цього року торговельні мережі завозять огірки, помідори, капусту з-за кордону, через що споживачі бачать на прилавках дорогі імпортні товари, коли українські якісні продукти псуються в сховищах.

Працювати, щоби вижити

Незважаючи на те, що власники теплиць зазнають збитків, вони продовжують робити свою справу. Фермери шукають нові способи реалізації своєї продукції, адже сезон тільки почався. Відкривають, наприклад, тимчасові «магазинчики» біля угідь, куди приїжджають за покупками знайомі клієнти, які мають на це можливість. Фермери розуміють, що за таких умов заробити не зможуть. Найімовірніше, підуть в мінус і наступного сезону, тому що зароблене витратять на закупівлю матеріалів. Також фермери сподіваються на закриття карантину та відновлення звичайної активності ринків.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf