Хочете заробити — почніть вирощувати люцерну

Небагато українських фермерів вирощує люцерну, а дарма. Ця культура може стати прибутковим бізнесом, але якщо правильно підійти до організації всього процесу. Чому вигідно вирощувати люцерну та як правильно організувати бізнес у нашому матеріалі.

Хочете заробити — почніть вирощувати люцерну | MIZEZ

Чим люцерна приваблива з фінансової точки зору

Люцерна є однією із багаторічних культур, з якої потім виготовляють корми для тваринництва високої якості: білково-протеїновий концентрат, трав’яне та сінне борошно, гранули, брикети та багато іншого. У зеленій масі люцерни 20% протеїну та 3% жиру, у ній містяться біологічно активні речовини, мікро- та макроелементи. Окрім цього, люцерна позитивно впливає на сам ґрунт та його якість.

Вирощування люцерни є прибутковим бізнесом. Якщо технологічна сторона вирощування є правильною, то рослина матиме високий рівень врожайності протягом 6-ти років. Ця бобова культура стійка до холоду, нестачі вологи та хвороб.

Які переваги має вирощування люцерни:

  • довголіття рослини;
  • висока продуктивність;
  • високий рівень поживності;
  • можливість росту на одному місці тривалий час;
  • швидкий ріст після скошування;
  • коріння знаходиться глибоко в ґрунті, тому рослині не страшна посуха.

Завдяки своїм поживним якостям люцерну використовують у якості корму для тварин. А для аграріїв вона також має додатковий бонус підвищує родючість ґрунту, на якому росла люцерна.

Наразі в Україні люцерна не дуже популярна. Пов’язано це здебільшого з тим, що аграрії не мають достатніх знань щодо правильного вирощування культури. Також негативну роль відіграє те, що невелика кількість людей знає про корисні властивості люцерни.

Нюанси правильного вирощування культури

Перш за все, потрібно правильно підібрати ділянку землі, де буде вирощуватися люцерна. Якщо ви плануєте отримати урожай на насіння, то для цього добре підходить зона степу та лісостепу. А найбільшу врожайність можна очікувати на бурих та каштанових ґрунтах, чорноземах. Отже, найбільш сприятливою зоною будуть земельні ділянки у південно-східних областях України.

Інші правила вирощування люцерни:

  1. Скошувати рослину для отримання зеленої маси необхідно не частіше 4 разів на рік. Між скошуванням повинно пройти мінімум 35 днів.
  2. Якщо треба зібрати люцерну на сіно, роблять це у фазі бутонізації. Якщо запізнитися, то жиру і білка в рослині буде менше.
  3. Разового посіву буде достатньо для того, щоб люцерна давала врожай до 5-ти років.
  4. Ідеальним для вирощування на сіно є сорт Серафима.

Якщо говорити про капіталовкладення, то найбільше коштів потребує посівна кампанія (46%) та придбання сільськогосподарської техніки (45%).

Рентабельність продажу люцерни становить приблизно 75% (кожен долар доходу принесе $0,7-0,75 чистого прибутку). Зі 1500 га площі можна зібрати 100 тисяч тонн зеленої маси з подальшим його висушуванням на сіно. Якщо використовувати зрошування, то урожайність підвищується до 15-20 тонн.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf