Лайфхаки вирощування озимого жита

Жито входить до переліку найважливіших продовольчих культур в Україні. Воно стійке до холодів, невибагливе до родючості ґрунтів, а більшість хвороб рослин не завдають йому значної шкоди. Саме тому його вирощування є дуже перспективним для українських аграріїв.

Лайфхаки вирощування озимого жита | MIZEZ

Особливості сівби та вирощування жита

Сівозміна. Найкращими попередниками жита є овес, багаторічні трави, картопля, силосна кукурудза, горох і льон. Жито може два роки поспіль рости на одному місці й давати хороші врожаї. А от багаторічні бобові зовсім не годяться житу в попередники: надлишок азоту погано впливає на цю культуру. 

Строки сівби залежать від регіону:

  • на Поліссі (схід, центр) жито зазвичай сіють наприкінці серпня–на початку вересня
  • на заході Полісся — у період з 5 по 20 вересня
  • у Лісостепу (схід, центр) сівба проводиться з 1 по 20 вересня
  • на заході Лісостепу — з 5 по 25 вересня. 

Приблизно за 3 тижні до запланованої дати сівби проводиться оранка. Якщо попередником жита була пшениця, краще використовувати плуг з передплужниками, а от після силосної кукурудзи, наприклад, поле культивують дисковою бороною. 

Не слід сіяти “свіже” (цьогорічне) насіння жита. Набагато більший урожай можна отримати у разі сівби відлежаного насіння. Перед висівом не забудьте обробити насіння препаратами проти снігової плісняви та стеблової сажки. 

Норми висіву. Зазвичай сіють від 160 до 280 кг насіння на гектар. Якщо сіяти по зайнятому пару, до цього обсягу слід додати ще приблизно 20% насіння. У разі використання вузькорядного методу сівби норма висіву також збільшується на 10–15%.

Навесні посіви озимого жита слід заборонувати. Через півтора тижні після появи сходів їх слід обробити ретардантом, щоб запобігти виляганню. За необхідності жито обробляють гербіцидами.

Збирають жито в середині фази воскової стиглості зерна.

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf