У південній частині Степу втрата зернових може сягнути 50%

Аномально тепла зима, посушлива весна і травнева надмірна волога заподіяли шкоду багатьом господарствам. З огляду на постійні температурні коливання та їх наслідки для посівів, стан озимих культур в деяких областях характеризують як вкрай важкий. Зокрема, в окремих регіонах Лісостепу втрата зернових може становити 10-15%, а в південній частині Степу — понад 50%. Про це повідомляє kurkul.com.

У південній частині Степу втрата зернових може сягнути 50% | MIZEZ

Стан посівів у деяких регіонах незадовільний

Ситуацію прокоментував Микола Солодушко, який працює завідувачем лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Синельниківської селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур НААН України. Він повідомив, що у північній частині Степу та в окремих областях Лісостепу величина біологічного врожаю деяких сортів пшениці озимої (які висівалися в оптимальні строки після кращих попередників), може становити від 6 до 7,7 т/га; після непарових попередників — від 3,3 до 5,1 т/га.

“Господарський урожай у цьому році буде нижчим за біологічний щонайменше на 10-15%, а у разі несприятливих умов збирання різниця у кількості вирощеного та зібраного зерна буде відчутною”.

Складний стан озимих культур спостерігається зараз у Запорізькій, Херсонській, Одеській та Миколаївській областях. Значна зрідженість посівів, слабкий та нерівномірний розвиток рослин позначається як на їхній продуктивності, так і на валових зборах зернової продукції у регіоні.

Фахівці прогнозують, що недобір цьогорічного врожаю озимих зернових культур може досягти 50%. Але, зазначають, усе буде залежати від погодних умов. 

Варто пам'ятати, що будь-які нерозумні й нераціональні дії можуть призвести не тільки до зниження якості врожаю, а й до можливої його загибелі. Тому експерти наполегливо рекомендують аграріям проводити фітопатологічний аналіз посівів, захищати та відновлювати рослини мікродобривами і у разі, якщо культура не зійшла — обирати для пересіву рослини з коротким вегетаційним періодом, аби вони встигли дати врожай до осені.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf