Ретарданти: незамінні у боротьбі з виляганням зернових культур

вилягання зернових

Кожен, хто вирощує зернові культури, так чи інакше стикався з проблемою вилягання. Внаслідок вилягання ефективність добрив істотно зменшується, врожай низький, його складно збирати й він поганої якості.

Основні типи вилягання зернових

Найчастіше зустрічається два типи вилягання зернових культур: 

  • стеблове (вигин другого міжвузля внаслідок перевантаження, погодних умов тощо);
  • кореневе (розвивається, якщо під час фази виходу в трубку випала надмірна кількість опадів або було неправильно проведене зрошення).

Також вилягання виникає в разі порушення строків внесення мінеральних добрив або перенасичення ними. Буває навіть таке, що зернові вилягають ще до настання фази молочної стиглості: наприклад, коли осінь тепла, а в посіви внесено забагато азоту.

Використання ретардантів проти вилягання

Щоб запобігти виляганню зернових культур, аграрії застосовують ретарданти (регулятори росту). Це препарати, які контролюють вегетацію. Вони є аналогами фітогормонів, що впливають на ріст рослини, змінюючи її гормональний фон. 

Під впливом ретардантів стебло рослини потовщується та вкорочується, а ріст кореневої системи посилюється й вона розгалужується. Також спостерігається зменшення й одночасне потовщення поверхні листків. Препарати стимулюють ріст бічних пагонів і утворення на них колосів. Таким чином, продуктивність зернових значно підвищується.

Обираючи регулятор росту, слід звернути увагу на те, яка середньодобова температура повітря очікується під час обробки та ще тиждень після неї. Адже чим температура нижча, тим більшу кількість регулятора росту потрібно внести.

Аграрії використовують ретарданти вже понад 70 років — з 50-х років минулого століття. Саме завдяки регуляторам росту можна отримувати хороші та якісні врожаї, вносити велику кількість азотних добрив у посіви зернових культур і не боятися їхнього переростання.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf