ФАО: пшениця — стратегічний продукт

У світі спостерігається постійне зростання попиту на пшеницю, отож найближчим часом ця культура буде дуже важливим стратегічним продуктом. Про ситуацію на ринку розповів Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Ярмак зазначив, що пшеницю можна буде порівняти хіба що з нафтою, адже попит на неї зростає. Водночас вартість фуражних зернових, імовірно, знизиться. На думку експерта, в Україні немає загрози голоду, адже ми експортуємо майже всі види агропродовольчих товарів та не залежимо від імпорту. Україна — нетто-експортер в агро, тобто більше експортує товарів, ніж імпортує.

Обставини у світі

Глобально зараз інша ситуація. Криза, спричинена пандемією коронавірусу, може істотно загострити загрозу голоду у світі, яка й так завжди існує. Ця загроза виявляється у 2 складових: фізичній неможливості купити продукти харчування, тому що їх просто немає в країні, та відсутності коштів для купівлі продуктів. Друга складова є дуже серйозною, адже мільйони людей втратили роботу, тому не мають джерела доходів. Загроза голоду не оминула навіть США, одну з найбагатших країн світу, бо там багато людей стали безробітними.

Ярмак зауважив, що часто певні продукти відсутні внаслідок дій урядів країн-експортерів. Наприклад, коли уряд починає вводити обмеження на експорт зерна, а через це країни-імпортери змушені швидко шукати рішення, альтернативи, переорієнтуватися. До того ж такі дії спричиняють зростання цін. Також до браку імпортних продуктів у країні призводить блокування кордонів, перевезень, розвантажень у портах тощо.

Андрій Ярмак вважає, що Україна не повинна обмежувати експорт зерна, тому що для виробників потрібно зберегти вигідні умови вирощування продукції. Якщо ціна впаде, аграріям не буде вигідно виробляти зерно. У такому разі ми залишимося і без зерна, і втратимо дохід від його експорту. Зважаючи на постійне зростання попиту на пшеницю у світі, це будуть великі втрати для економіки України. А для створення резерву держава може закупити зерно по ринковій ціні.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf