У Європі фермери страждають через брак робочої сили

Фермери ЄС втрачають урожай через брак робочої сили. Карантинні обмеження залишили фермерські господарства без сезонних робітників з інших країн, зокрема й України. Наразі в Німеччині не вистачає 40 тисяч працівників, у Великобританії та Іспанії — 70 тисяч. Франція назвала рекордну цифру — 200 тисяч робочих. 

Безробіття та потреба в робітниках одночасно

Європейські країни потребують сезонних робітників, які раніше приїжджали з Молдови, Румунії, України. Зараз кордони закриті, тому вже декілька тижнів британські, німецькі та іспанські фермери б’ють на сполох: нікому збирати урожай. Водночас в Європі спостерігається високий рівень безробіття — понад 14 млн осіб не мають роботи. Але серед них мало охочих йти працювати на поля.   

Влада Великобританії хоче організувати авіарейси для того, щоб привезти робітників на сезонні роботи. Німеччина таким способом вже доставила 40 тис. осіб у квітні, у травні планують привезти стільки ж.

Одночасно з відсутністю робітників, фермерів Європи може спіткати ще одне лихо. Зараз в Африці через надто теплу зиму спостерігають аномальну кількість сарани, зграї якої вже спустошують поля континенту. Є ризик того, що вони за кілька місяців долетять до Європи.

Місцеві працювати відмовляються

Фермери намагаються залучати робітників серед місцевого населення, але люди йдуть неохоче (навіть попри те, що багато хто залишився без роботи). Все ж, дехто з місцевих погоджується працювати на полях, але їх не багато — робота важка, потребує витривалості та терпіння. За статистикою, якщо до фермера приходить 50 охочих працювати, то згодом із них на постійній основі залишається лише 10.

Схожа ситуація зараз у Великобританії, але є відмінність — тут добровольці хочуть створити так звану «земельну армію» (схоже на об'єднання у роки Другої світової війни). 

Дехто з місцевих скаржиться, що навіть попри звичку працювати фізично, виконувати роботу на полі їм складно. Вони сподіваються, що з часом зможуть адаптуватися до неї. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf