Гаряче

Аграрії ЄС проти пільг для українських експортерів

Європейські фермери виступають проти розширення торговельної співпраці з Україною у контексті DCFTA.

Copa-Cogeca — це найбільша у ЄС асоціація фермерів і кооперативів. Пекка Песонен, її генеральний секретар, звернувся з листом до генерального директора ЄС із торгівлі Європейської комісії Сабіни Вейанд. Лист повідомляє про позицію фермерів: вони виступають категорично проти надання українським експортним товарам подальших пільг чи відновлення автономних торгових заходів.

Причини позиції фермерів ЄС

По-перше, через введені проти Росії санкції сільське господарство Євросоюзу вже раніше постраждало. Сума прямих втрат виробників сягнула понад 10 млрд євро. Зараз ситуацію ускладнює значне падіння цін на деякі агропродовольчі товари та карантинні заходи, пов’язані з пандемією.

По-друге, за останніми митними даними, компанії України повністю використали можливості, надані в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Якщо пільгові тарифні квоти збільшити, це негативно вплине на агропродуктові ринки ЄС.

Ба більше, ЄС за останні 3 роки перетворився на найбільшого імпортера кукурудзи у світі. Замість нарощування власних європейських виробничих потужностей імпортувалися великі обсяги сировини, що тиснуло на ціни в Союзі на кукурудзу та позначилося на вартості ячменю. ЄС ввозить з України ⅔ обсягу кукурудзи. Зважаючи на це, українські компанії не потребують нових тарифних квот, і Copa-Cogeca виступає проти розширення торговельної співпраці з Україною.

Пекка Песонен зазначив, що в ЄС в зерновому секторі спостерігається несприятливе комерційне середовище, а в діяльності підприємств в Україні немає прозорості, з чим довелося зіштовхнутися европейским фермерам. Окрім цього, немає гарантій, що аграріям України справді вигідно торгувати зерном із ЄС. Два виробничі ринки повинні доповнювати одне одного. Якщо ж збільшити тарифні квоти на пшеницю, конкуренція на ринку ЄС посилиться.

Редакційні команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf