Україна зайняла високу позицію у світовому рейтингу експортерів с/г продукції

Україна втримала у 2019 році високі позиції у світовому рейтингу провідних експортерів сільгосппродукції. Країна продовжує посідати чільні місця та входить у топ-10 експортерів агропродукції. Про це заявили Державна служба статистики та Міжнародний торговий центр (ITC).

Провідні позиції

Перше місце Україна традиційно зберігає за обсягами експорту соняшникової олії. Вони у минулому році склали 6107 тисяч тонн. Лідером ми є і за експортом гороху та ріпаку. Серед країн-постачальників макухи та шроту Україна посідає 2 місце, збільшивши поставки за минулий рік на 11% (4957 тисяч тонн).

Збільшився й експорт ячменю на 15% (4143 тисяч тонн), забезпечивши Україні почесне друге місце. Експорт проса виріс у два рази — до 52 тисяч тонн, що дозволило нашій країні переміститися з п’ятого на друге місце, витіснивши Францію, Росію та Індію.

Поставки за кордон ріпаку мають приріст у 29% (3159 тисяч тонн). Це — друге місце у рейтингу, поступаємося тільки Канаді. Цю позицію Україна займає і по експорту гороху, який минулого року склав 49 тисяч тонн.

Третє місце ми отримали як постачальники волоського горіха (лущеного). Приріст за минулий рік склав 32% (41 тис. тонн). Аналогічна ситуація і з концентратом яблучного соку — тут експорт збільшився у 1,6 разів (102 тис. тонн).

Позиції у топ-10

Четверте місце Україна займає по експорту кукурудзи із показником 32 346 тис. тонн. Як експортер пшениці та меду ми посідаємо четверте місце із показниками у 20 і 56 тис. тонн відповідно. Експорт пшеничного борошна забезпечив Україні п’яте місце із показником 365 тис. тонн.

Також ми входимо у топ-10 країн, які експортують й інші товари, такі як: соя, м'ясо птиці, коріандр, яєчні білки сушені, консервовані томати та інше. 

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf