Які культури будуть прибутковими у 2020-му?

Перша половина 2020 року стала справжнім випробуванням для аграріїв. Складні погодні умови взимку й навесні разом з коронакризою вплинули на прогнозовані обсяги врожаю сільгоспкультур. Але зараз світ починає оговтуватися від коронавірусних проблем, а посівна в Україні добігає кінця. Тому можна спрогнозувати, які культури принесуть прибуток фермерам, а які будуть збитковими.

Які культури будуть прибутковими у 2020-му? | MIZEZ

Що очікувати від озимих зернових культур?

У 2020 році експорт пшениці з країн ЄС зменшиться на 6,5 млн тонн (з 35 млн тонн до 28,5 млн тонн). Про це повідомляє прес-служба міністерства сільського господарства США. Причиною стала весняна посуха, від якої постраждала більшість країн Європи, зокрема й Україна. Є й позитивний момент для виробників: ціни на пшеницю почнуть рости вже з липня. За прогнозами “Украгроконсалт” ціна пшениці в українських портах буде триматися на рівні $193–197 за тонну. На ячмінь ціни теж зростуть — до $173–179 за тонну.

Чи будуть прибутковими олійні культури?

Попит на сою зараз великий, а її запаси дуже малі. Така ситуація сприяє укріпленню на світовому ринку Бразилії як потужного експортера цього продукту. Фахівці очікують, що за цей рік Бразилія експортує близько 77 млн тонн сої, виростивши 122,3 млн тонн. Експорт сої з України трохи зменшиться, а ціна на неї хоч і підніметься, але незначно. 

Врятує українських аграріїв соняшник. Попит на нього стабільно високий, а завдяки збільшенню посівних площ можна буде розраховувати на такий же, як і в минулому році, валовий збір насіння (16,2 млн тонн). Ціна на соняшник у 2020 році виросте на 10%. 

Натомість на значні прибутки від реалізації ріпаку розраховувати не варто. Через посуху близько 10% посівів на теренах України загинуло, тому аграрії зможуть зібрати лише 3 млн тонн культури. Валовий збір ріпаку зменшиться, а ціни у чорноморських портах знизяться.

Ситуація на світовому ринку кукурудзи

Світовий ринок кукурудзи залежить від нафтового ринку. Великі обсяги цієї культури використовуються для виробництва етанолу. Оскільки попит на паливо зараз дуже низький, а виробництво етанолу на карантині скоротилося майже наполовину, ціни на кукурудзу найнижчі за останнє десятиліття. Прогнозується, що ріст цін на цю культуру почнеться аж у кінці літа.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf