Чому важливо, щоб українську систему сертифікації насіння визнали?


Джерело фото: офіційний сайт асоціації «Український клуб аграрного бізнесу»

В асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» вважають, що завдяки прийняттю рішення Європейським Парламентом визнати еквівалентною систему сертифікації насіння в Україні вимогам ЄС стане можливим повноцінний експорт українського насіння.

Олег Нестеров, координатор комітетів УКАБ, зазначив, що розробка стійких до посухи гібридів насіння є особливо актуальною. Україна в цьому може зайняти провідну позицію, якщо буде залучено фінансування завдяки вирішенню питання експорту. Україна здійснює експорт насіння до Євросоюзу, але його обсяги незначні проти імпорту.

Обсяги експорту українського насіння за останні 3 роки до ЄС:

  • 530 тонн соняшнику на суму близько 4 млн євро;
  • 1,3 тис. тонн кукурудзи на суму понад 4,1 млн євро.

Німеччина, Франція, Румунія та Угорщина — найбільші імпортери насіння цих культур з України у Євросоюзі.

Визнання української сертифікації насіння — це важливо

Зважаючи на те, що ринок Росії втрачено, експорт до країн СНД утруднений у зв’язку з необхідністю транзиту через територію РФ, особливо важливе значення має питання збільшення експортних можливостей і розширення географії експорту вирощеного в Україні насіння. Також це підвищить інвестиційну привабливість України, адже іноземні виробники насіння часто проявляють цікавість щодо капіталовкладень у виробництво насіння в Україні для експорту його до країн ЄС.

Визнання української системи сертифікації насіння очікують багато учасників ринку, адже це вигідно не лише українським компаніям. Як зауважив Олег Нестеров, питання є важливим також для іноземних насіннєвих компанії: хто вже встиг розмістити виробничі потужності в Україні, планує розширювати наявне виробництво або інвестувати в будівництво заводів. Поки що до 2 червня триває так званий feedback period, під час якого всі суб’єкти, які зацікавлені в цьому питанні, мають можливість навести своє бачення щодо нього.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf