Чому українська пшениця на експорт подорожчала?

Із середини травня ціни на українську пшеницю на експорт нового врожаю зростають. Активніше вона почала дорожчати минулого тижня, і на початку цього тижня висхідна тенденція зберігається.

Ситуацію прокоментувала керівник відділу локальних ринків ІА «АПК-Інформ» Анна Танська. Вона зауважила, що цей рік видався складним і цікавим у всіх аспектах, зокрема й період міжсезоння. Очікувався сезонний спад цін, як це завжди відбувається, проте замість цього спостерігається подорожчання пшениці врожаю 2020 року. Основним фактором, який втримує ціни на високому рівні, є побоювання щодо стану посівів пшениці в Причорноморському регіоні та ще низці країн-експортерів, зокрема США та членах Євросоюзу, внаслідок несприятливих погодних умов. У зв’язку з цим існує деяка невизначеність щодо прогнозу виробництва культури. Також один із ключових факторів підтримки цін — ймовірність зниження якості української пшениці через несприятливі погодні умови та через недостатньо активне застосування ЗЗР і добрив, тому що в країні сформувалася складна економічна ситуація в цілому, а також фермерські господарства мають фінансові труднощі. У зв’язку з тим, що очікується збільшення частки фуражної зернової пшениці у валовому зборі, зростання цін на неї відбувається менш активно. Водночас у чорноморських портах спостерігається більший приріст цін, ніж на малій воді.

Чому українська пшениця на експорт подорожчала? | MIZEZ

Актуальні показники

На сьогодні пропозиція пшениці зі вмістом протеїну 11,5% врожаю 2020 року з поставкою з глибоководних портів наприкінці липня – у серпні переважно надходить вартістю в межах 199–200 USD/т FOB. Якщо з відвантаженням через малі порти — 185–191 USD/т FOB, що вище показників, які були зафіксовані в середині травня.

Ціни на українську пшеницю фуражну зернову зростають повільніше. Наразі становлять 189–193 і 176–180 USD/т FOB з відвантаженням через чорноморські та азовські порти та перевищують також показники середини травня.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf