Стан зернових на початок червня

Микола Солодушко, завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Синельниківської селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур НААН України, розповів про стан ярих зернових культур по Україні.

Стан зернових на початок червня | MIZEZ

Стан культур загалом

У третій декаді травня спостерігалися переважно задовільні агрометеорологічні умови для росту та розвитку агрокультур. У другій половині травня – на початку червня відбулося значне покращення умов, а насамперед — вологозабезпеченості ґрунту. Водночас унаслідок нехарактерних для травня погодних умов розвиток рослин загальмувався, що може негативно вплинути на їхню продуктивність надалі.

Дощі в третій декаді минулого місяця сприяли покращенню запасів продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту під озимими зерновими. Запаси вологи переважно становили 60–110 мм (близькі до середньобагаторічних значень), однак окремі місцевості у південних та центральних областях мали все ще недостатні запаси, що коливалися в межах 40–45 мм.

Станом на початок червня більшість посівів озимої пшениці завершили фазу цвітіння та перебувають на стадії формування зернівки. На півдні України — на початку фази молочної стиглості зерна. Більшість сортів озимого ячменю перебувають теж у цій фазі. Розвиток рослин цього сезону наближений до 2019 року, однак помітне певне випередження на 8–12 діб, якщо порівнювати із середньобагаторічними строками.

Стан ярих зернових культур

У другій половині травня й на початку червня верхні шари ґрунту добре зволожилися та трималася помірна температура, що сприяло покращенню стану ярих зернових культур переважно по всій території країни. Відбулося формування добре розвинутої кореневої системи, завдяки чому їхня вегетативна маса зросла, отож є шанс отримати добрий урожай. На початку червня тритикале яре та овес сформували прапорцевий лист, ранньостиглі сорти ярого ячменю виколосилися.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf