Нова загроза врожаю — затяжні дощі по всій Україні

З 28 травня по 1 червня майже в усіх областях України пройшли грозові дощі. На Полтавщині, Донеччині, Харківщині та Київщині опадів випало найбільше. У деяких районах сильний вітер валив дерева та обривав лінії електропередач, повідомляє gazeta.ua.

Нова загроза врожаю — затяжні дощі по всій Україні | MIZEZ

Ситуація в різних областях 

1 червня через зливу були затоплені всі вулиці в Полтаві. Також у різних районах спостерігалися сильні грози. Жителька Полтави Інна Василівна (57 років) згадує:

“Вітер зірвав накриття на старому сараї, вода по коліна стояла. Зберігала там ящики з яблуками і якусь консервацію. Все попливло”.

31 травня у Харкові вода затопила магазини, гіпермаркет “Епіцентр” та торговельно-розважальний центр “Караван”, також був град. Місцева жителька розповідає:

“У деяких місцях землю градом засипало, як снігом. Такого холоду на початку літа не пригадую. Торік у футболці і шортах ходила, а зараз куртку ношу”.

У Карпатах 1 червня випав сніг, температура знизилася до 0 °C. Кліматолог Віра Балабух каже, що клімат у світі сильно змінився. Про це свідчить велика кількість погодних аномалій. 

“Мали холодний і дощовий травень, а в цей час у Сибіру та Якутії температура сягала понад 30° тепла”.

Також збільшуються періоди засух. Коли починаються дощі, то зростає їх інтенсивність разом із грозами і градом.

У Костянтинівському районі на Донеччині зафіксували смерч, однак він не завдав великої шкоди.

Майбутній врожай

Аграрії переживають, що часті зливи можуть нашкодити врожаю. Побоювання щодо надмірної кількості опадів висловив фермер Олександр Кисіль:

“Затяжні дощі нашкодять усім культурам. У таких умовах добре вродить хіба капуста. Через надмірну вологу гнитиме коріння, у рослин розвиватимуться хвороби. Не дамо ради і бур'яну. Може задушити посіви”.

На гарний врожай більшість аграріїв вже не сподівається. Однак, кажуть експерти, з 6 червня в Україні почне теплішати. Дощі йтимуть, проте будуть короткочасними.

Фахівці Укргідрометцентру повідомляють, що у середньому температура підніметься до 20° тепла. На півдні та сході — до 25°. У західних, північних та центральних областях потепління спостерігатиметься після 10 червня. Опадів стане менше.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf