Чи врятували врожаї недавні дощі?

Актуальний рівень зволоження ґрунту

Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру, розповіла про актуальний рівень зволоження ґрунту в різних регіонах України.

На вихідних на більшій території України випали опади. Вологість повітря підвищилася, завдяки чому пом’якшилися агрометеорологічні умови.

Скільки опадів випало?

На вихідних дощі накрили Сумську, Чернігівську, Черкаську, Вінницьку, Київську, частково Харківську, Тернопільську, Хмельницьку, Львівську області. Загалом кількість опадів випала від 10 мм до 30 мм, що перевищило норму 3-ї декади квітня.

Найбільше вологи отримала Київщина. 25-го та 26-го квітня у цій області випало 30–46 мм опадів, характер яких був чисто літнім. Наприклад, у Фастові випало 46 мм опадів, а місячна норма влітку становить 48 мм опадів.

Рівень опадів у Харківській та Дніпропетровській областях склав від 2 мм до 6 мм.

У регіонах, де пройшли рясні дощі, загроза посухи майже зникла. У зоні ризику лишаються південні та південно-східні області.

Незважаючи на 30–40-денний сухий період, запаси продуктивної вологи в 1 м шару ґрунту тримаються на задовільному рівні. Норма — 130–170 мм, а зараз обсяг продуктивної вологи у ґрунті становить від 80 мм до 120 мм. Це не оптимальний рівень, однак така кількість вологи здатна забезпечувати розвиток рослин.

Актуальний рівень зволоження ґрунту на півдні України

У південних областях опадів або не було взагалі за останні дні, або ж їх випало менше 1 мм, тому ситуація залишається складною.

Такий незадовільний рівень ґрунтової вологи на півдні України зазвичай спостерігається  наприкінці літа. Зараз там уже відбулося поєднання повітряної засухи з ґрунтовою. Проте критичного рівня засуха спостерігається тільки в Одеські області, де дефіцит опадів найжорсткіший, в решті областей ситуація не є критичною.

Укргідрометцентр сповістив, що до 12 травня прогнозуються дощі, які охоплять усю територію країни, заморозків при цьому не буде. Експерти у цей час рекомендують посіяти пізні культури.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf