Сильні зливи змили верхній шар ґрунту в декількох областях України

Зливи позмивали посіви на полях центральних областей України — Черкаської, Вінницької та Кіровоградської. Лихо сталося як на фермерських полях, так і у приватних домогосподарствах. Це спричинило втрату частини врожаю.

Кіровоградщина та Черкащина

У Кіровоградській області особливо постраждало село Войнівка, де потужні дощі змили верхній шар ґрунту. Місцевий агроном Максим Козиниця говорить, що за короткий період випало майже 82 мм опадів.

У селі Юрківка, що знаходиться на Черкащині, постраждали посіви у приватних господарствах. Зараз вони вкриті товстим шаром мулу. Один із місцевих жителів розповідає:

“Злива залила огірки, часник, цибулю… Та майже все знищено. Працювати на городі будемо вже наступного року, у цьому році робити нічого”.

Аграрії у відчаї, адже злива просто змиває верхній шар ґрунту, руйнуючи посіви. Після того, як вода сходить, утворюється щільна кірка. Зробити щось для порятунку врожаю вже неможливо.

Негода на Вінниччині

У трьох районах Вінниччини негода завдала значних збитків. Зокрема, у місті Шаргород злива поступово переросла у сильний град. А в селі Мартинівка, що поряд зі Жмеринкою, в одному з господарств підтопило підвальне приміщення, тому довелося викликати бригаду МНС. Але тут таке трапляється не вперше — коли село заливає, доводиться знижувати рівень води у ставку та проводити евакуацію людей із затоплених будинків.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf