Стрімка втрата гумусу в Україні може призвести до катастрофічних наслідків

За 20 років збитки України від втрати гумусу в грошовому еквіваленті склали 450 млрд гривень — про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол. Через зникнення родючого шару ґрунту землі перетворюються на безплідну пустелю, кажуть експерти.

Деградація земель

Внаслідок нераціонального та високоінтенсивного використання земель, спостерігається поступове зменшення родючого шару — гумусу. Не останню роль у цьому відіграє безконтрольна вирубка лісів, знищення лісопосадок та катастрофічний рівень розораності в деяких областях. 

Михайло Апостол каже:

“Відновити нульовий рівень деградації земель вже неможливо, адже у природних умовах сантиметр такого шару утворюється мінімум 300 років. Ці втрати нам відновити не вдасться”.

Головне завдання: зберегти землю

Зараз не тільки перед владою, а й перед суспільством стоїть одне завдання — зберегти родючий шар землі та не допустити погіршення ситуації. Адже саме від родючості землі залежить її цінність та рівень врожайності. Якщо він буде низьким, це призведе до опустелення, а в найгіршому випадку — до аграрної кризи.

Результат стрімкого зниження родючості можна спостерігати вже зараз. Наприклад, нещодавно Україною пройшли пилові бурі, які не є характерними для нашої місцевості. А зникнення гумусу призводить до зменшення кількості корисних мікроорганізмів у ґрунті. Тому важливо вже зараз привертати увагу людей до цієї проблеми та нагадувати, що наслідки їх дій рано чи пізно призведуть до екологічної катастрофи.

Радник міністра також додав:

“Таке варварське ставлення до рідної землі у майбутньому може призвести до того, що Олешківська пустеля розшириться на Півдні, а згодом огорне всю Україну”.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf