Пилова буря на Донеччині лютує вже другий тиждень

Пилова буря в Донецькій області триває вже другий тиждень. Шкоду, завдану через знесення верхнього родючого шару ґрунту та осідання його у водоймах, важко оцінити.

Ми звикли до того, що шкідливі суховії приходять зі східного та південно-східного напрямку (але не приносять пилових бур), а західні вітри приносять дощі та є корисними.

Пилова буря на Донеччині лютує вже другий тиждень | MIZEZ

Цьогоріч на територію України прийшли холодні сухі вітри північно-західного, західного та південно-західного напрямку. Невідомо, як довго ще триватиме це стихійне явище. Прогнози погоди про дощ на інтернет-ресурсах не збуваються. У цей час вітер не стихає та зносить величезні масиви переораного ґрунту. Спочатку пил був темного кольору, однак з часом світлішав, набуваючи коричневого відтінку, доки не став узагалі сіро-попільним.

Як боротися з пиловими бурями?

Одним із головних факторів, що спричиняють вітрову ерозію, найчастіше називають знищення лісосмуг. Лісосмуги справді важливі й необхідні. Однак насадження полезахисних лісових смуг не допоможе виправити таку катастрофічну ситуацію. Більша частина території України переорана. Еколог Олексій Бурковський порівнює це зі спробою погасити палаючий будинок одним відром води.

Масштабна пилова буря в Донецькій області — наслідок переораних величезних просторів степу та лісостепу. На наших очах чорнозем перетворюється на пустелю. 

Щоби врятувати екосистему України і зберегти придатні до вирощування ґрунти, необхідно скоротити площі орних земель та збільшити території під лісами, степами, луками й болотами. Ця терапія потрібна для нашого виживання, інакше Україна перетвориться на безплідну пустелю. Без втручання органів державної влади тут не обійтися. Уряд повинен вирішити питання, не зважаючи при цьому на закиди тих, для кого ґрунт є лише товаром, бо через деякий час продавати ми зможемо хіба що пісок.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf