Нестача вологи в ґрунті призвела до необхідності пересівати поля

Мала кількість снігу та відсутність весняних дощів — такі аномалії клімату призвели до браку вологи у ґрунті, через що в деяких областях України аграрії пересівають поля. Сюди ж можна додати відсутність снігового покриву і нетипово теплу зиму — у результаті усі ці чинники призвели до ранньої вегетації рослин. Однак, бідкаються аграрії, усе зіпсували різкі заморозки.

Нестача вологи в ґрунті призвела до необхідності пересівати поля | MIZEZ

Аномалії погоди та польові роботи

Засновник аграрної компанії Георгій Феодоріді розповів, що його господарство планувало посіяти приблизно 1,9 тис. га озимої пшениці та 1,2 тис. гектар озимого ріпаку. Але доведелося проводити польові роботи ще раз, пересіваючи 400 га заново. Георгій каже: 

«Восени засіяли ріпак, сподіваючись на дощі. Але вони пішли лише під кінець грудня. Подібна ситуація спостерігалася в Одеській, Херсонській та Вінницькій областях. Тут нам і довелось пересівати культуру, адже дощів немає й досі»

Озимі культури добре розвивалися — цьому сприяла тепла зима та рання весна. Але вдарили заморозки до -11°, які фактично знищили весь урожай. Наразі господарство планує пересівати близько 300 гектарів ріпаку, але буде це тоді, коли підуть дощі. А от щодо пшениці власник господарства каже, що втрати будуть на рівні 30%.

Перспективи

Як і більшість українських фермерів, Георгій Феодоріді переконаний, що такого ж врожаю, як минулого року, очікувати не варто. Водночас господарство не полишає надію зібрати у цьому році хоча б 4 тонни пшениці з одного гектару (минулого року результати були значно більшими — 5,3-6 тонн з гектару). На такий успіх тут вже і не розраховують, адже попереду можливе посушливе літо.

Керівник компанії зазначив, що зміни клімату були помічені вже після 2011 року, коли в Японії стався потужний землетрус. Саме з цього моменту аграрії більшості областей України почали стикатися із сильними посухами. В Одесі, наприклад, подібна ситуація спостерігається третій рік поспіль. Саме тому тут засівають поля переважно озимими, оскільки вони є стійкішими до температурних коливань та кліматичних негараздів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf