Аграріям можуть скоротити водні ліміти

Через малосніжну зиму та посушливу весну в Україні склалася нетипова кліматична та екологічна ситуація. Так, ґрунт не отримує достатньої кількості вологи, а рівень води в річках впав у середньому на півтора метра. Враховуючи світову тенденцію до постійних змін клімату та пов'язаних з цим проблеми в аграрній галузі, Державне агентство з водних ресурсів повідомило про те, що аграріям України скоротять водні ліміти.

Аграріям можуть скоротити водні ліміти | MIZEZ

Вимушені заходи

Цього року рівень води в річках знизився на 1,5-2 метри, і з кожним роком запаси прісної води все більше скорочуються. Аграрна галузь використовує велику кількість води для зрошення полів, тому задля водної безпеки країни фермерам на якийсь час доведеться скоротити її використання.  

За останні роки в Україні відчутно збільшилася кількість регіонів, які можуть вирощувати культури лише із залученням зрошування полів. До прикладу, якщо ситуація не зміниться, то Херсонська область може взагалі перетворитися на цілковиту пустелю. Навіть попри те, що зрошувальні системи тут заповнюють не з річок, а зі штучно створених водойм, їх запаси все одно швидко скорочуються.

Обмежувальні заходи

Державне агентство водних ресурсів дійсно планує зменшити використання води фермерами, але мова не йде про обмеження з самою подачею води.

За словами в.о. глави Держагентства водних ресурсів України Михайла Хорєва, кожен аграрій має спеціальне погодження на користування водними ресурсами. Існують ліміти, які і планують скоротити. Це допоможе уникнути виснаження річок (цього року вони вже недоотримали вологи через малосніжну зиму та посушливу весну). 

Така ситуація, кажуть фахівці, склалася вперше за 120 років. Зокрема суттєво постраждали річки і озера:

  • Дніпро
  • Рось
  • Сула
  • озеро Свитязь
  • Шацькі озера

Спостерігається також пересихання колодязів у деяких селах.

Що далі

Через подібні обмежувальні заходи постраждає фермерська галузь, адже через скорочення використання води не вдасться отримати великий врожай. До того ж екологи дають невтішні прогнози: глобальне потепління може призвести до того, що зона степу дійде до Києва вже через два десятиліття, а через 50 років може обміліти й головна річка країни — Дніпро.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf